Blog
Hackathon Hack de Schuld

Hackathon Hack de Schuld

Eerder in onze blog beschreven we hoe we via vrijwilligerswerk een scherper beeld kregen bij hoe mensen in de schulden raken en hoe zij hier in begeleid kunnen worden. Door deze inzichten te combineren met onze kennis en ervaring vanuit de schuldeiserskant, hopen we een completer beeld te hebben van de schuldenproblematiek, in al haar facetten.

Dit konden we allemaal mooi meenemen naar “Hack de Schuld”, de hackathon die georganiseerd werd door ING en Schuldenlab070 in –hoe kan het ook anders- Den Haag. In het Schuldenlab070 werken maatschappelijke partners en de gemeente samen om innovatieve oplossingen voor schulden en armoede te ontwikkelen. Bij een hackathon gaat het erom dat multidisciplinaire teams zich binnen een beperkt tijdsframe buigen over één specifiek probleem, en hier een oplossing voor bedenken. Dat was dan ook de insteek bij deze Hack de Schuld oefening, waarbij de focus lag op preventie van schulden.

Een divers pluimage van aanwezigen (hulpverleners, kredietverstrekkers, overheid, en natuurlijk de onvermijdelijke consultants) werd onderverdeeld in groepen om na te denken over de volgende punten:

  • Hoe bereiken we risicogroepen die in kaart zijn gebracht na een big-data-analyse?
  • Hoe benaderen we mensen met een verhoogd risico op schulden?
  • Wat is het juiste aanbod voor deze mensen om te voorkomen dat zij in de schuldhulpverlening komen?

Uit de brainstormoefening kwamen de wildste ideeën naar boven: van voetballers en BN’s te laten getuigen over een leven met schulden, tot het brutaal omverwerpen van de gehele incasso-industrie.

Nadat iedere groep zijn beste idee mochten uitwerken en presenteren aan de rest van de groep, kwamen echter al gauw een paar gemene delers boven water drijven:

  • Inzetten op digitale hulpmiddelen (in het bijzonder apps) en big data
  • gedragswetenschappelijke bevindingen verweven in de klantreis van de schuldenaar
  • malafide incassopraktijken aan banden leggen

 

Wil je meer weten over deze ideeën, of over de rol van Purpose? Laat van je horen en neem contact met ons op!Reacties

Hoi, wat een interessant artikel. Is het mogelijk om meer informatie te krijgen over de resultaten/uitkomsten van de hackathon? is er bijvoorbeeld een soort verslag? Ik ben me voor mn studie aan het verdiepen in deze materie. Bij voorbaat veel dank voor uw reactie!


Geef een reactie