Een Vaste Lasten Pakket voor mensen met schulden

Vaste Lasten Pakket helpt negatieve schuldenspiraal doorbreken

De Nederlandse economie draait goed, maar tegelijkertijd kampen ruim 1,3 miljoen Nederlanders met problematische schulden. Purpose en Soler Berk slaan de handen ineen om deze problematiek aan te pakken met de ontwikkeling van een nieuwe dienst: het Vaste Lasten Pakket (VLP).

 

Het VLP moet ervoor zorgen dat mensen eerder uit de schulden komen, aan het einde van de maand meer geld overhouden en minder (financiële) stress hebben. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een subsidie toegekend aan het samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van het Vaste Lasten Pakket, dat in 2019 beschikbaar moet komen.

 

Grote groep Nederlanders structureel in financiële problemen

Uit cijfers van de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK blijkt dat gezinnen met schulden gemiddeld 40.000 euro in het rood staan bij in totaal zo’n vijftien schuldeisers. Dick-Jan Abbringh, directeur Purpose Management Consulting: “Slechts 15 tot 20% wordt daarbij concreet geholpen door schuldhulpverlening. De rest is op zichzelf aangewezen. Een fors deel van deze schulden bestaat uit incasso- en deurwaarderskosten die snel oplopen. Het is bekend dat mensen met schulden aanmaningen en brieven negeren als gevolg van financiële stress. Hierdoor is het voor deze groep vaak moeilijk om financieel te herstellen.”


'Mentale rust vormt de basis om de onderliggende problemen te kunnen aanpakken'

Vaste Lasten Pakket voor meer financiële ruimte en verlichting stress
Met het Vaste Lasten Pakket moeten mensen met schulden toegang krijgen tot goedkope collectieve basisproducten, zoals energie, internet en mobiele telefonie en een zorgverzekering. Bij het pakket hoort straks ook een digitaal overzicht en centrale incasso. Soler Berk, bedenker van het idee: “Incasseren van de maandelijkse kosten voor het hele pakket gebeurt direct na ontvangst van het salaris of de uitkering. Het Vaste Lasten Pakket vermindert de stress, omdat je zo meer overzicht hebt en niet meer met allerlei verschillende incassopartijen te maken krijgt.” Mensen komen in aanmerking voor het VLP via doorverwijzing, bijvoorbeeld door schuldhulpverlening, het UWV of incassoafdelingen van bedrijven. Het is een tijdelijk pakket dat deelnemers lage vaste lasten biedt om ze er weer bovenop te helpen. Wanneer er toch weer financiële problemen ontstaan zal de centrale incasso-organisatie zorgen voor snellere signalering en eerste hulp.


VLP   totaaloverzicht tbv Website v2 111999495709

Ontwikkeling in nauwe samenwerking met de markt
Dankzij de SZW-subsidie en bijdragen van partners kunnen Purpose en Soler Berk het Vaste Lasten Pakket van idee naar realisatie brengen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met marktpartijen die worden uitgenodigd om mee te doen, zoals banken, woningbouwcorporaties, verzekeraars, energie- en telecombedrijven. Organisaties zoals Nibud en NVVK denken mee tijdens de ontwikkeling.

 

Voorafgaand aan de landelijke uitrol worden drie pilots op gemeentelijk niveau uitgevoerd, waar ook Rabobank Foundation, Fonds1818 en Fonds DBL aan meewerken. In de komende maanden wordt bepaald welke gemeenten dat worden. De eerste pilotregio moet in het najaar starten met de voorbereiding van de eerste tests. Twee andere pilotregio's volgen begin 2019 met de test van het volledige concept. Doel is om het Vaste Lasten Pakket in de loop van 2019 beschikbaar te kunnen stellen voor alle Nederlanders met problematische schulden.


shutterstock 289649834 111999584273
Vaste Lasten Pakket biedt:
- mentale rust
- financiƫle ruimte
- toegang tot hulp

Voor meer informatie over het Vaste Lasten Pakket neem contact op met Sylvia de Bruijn


terug naar praktijkcase overzicht | volgende case