Blog
Lezing "Voeding en buikklachten"

Lezing "Voeding en buikklachten"

Recent organiseerde de Stichting Dr. Judith Zwartz een publiekslezing met als thema ‘Voeding en buikklachten’. Purpose was erbij!

 

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben last van buikklachten. Ziekten zoals PDS, Crohn en Colitus Ulcerosa komen helaas veel voor. Hoewel voeding vaak niet de oorzaak is van deze ziekten, kan je voedingspatroon wèl van invloed zijn op de ernst van de klachten.  Bijvoorbeeld in het ontstaan van darmklachten, maar ook in het draaglijk maken van chronische ziekten.

 

Op deze avond konden informatiestands bezocht worden, en kon je door een levensgrote opblaasbare darm lopen om te zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen er uitzien. Raar, doch leerrijk. Experts vanuit de wetenschap en de zorgpraktijk deelden hun kennis en ervaring, maar ook het perspectief vanuit de patiënt kwam aan bod. Aansluitend was er een paneldiscussie met de sprekers.

 

Het was een drukbezochte avond, met in het publiek ook veel patiënten. De behoefte naar verlossende antwoorden over hun specifiek ziektebeeld bij deze mensen was voelbaar. Veel aanwezigen snakten naar een advies op maat en een verklarend, wetenschappelijk onderbouwd antwoord op zijn of haar specifieke persoonlijke klachten.

 

Alle wetenschappelijke onderzoeken ten spijt, konden de aanwezige geleerden aan deze vraag niet echt voldoen. Bij wetenschappelijk onderzoek wordt namelijk vaak gezocht naar de grootste gemeenschappelijke deler, en hieruit volgt een algemeen advies. Dit betekent niet noodzakelijk dat dit advies voor iedereen passend is.

Dat vinden wij van Purpose jammer. Wij geloven namelijk dat omdat ieder mens uniek is, iedereen een voedingsadvies op maat verdient. Gepersonaliseerde voeding in de zorg: wij werken er hard aan!

 Geef een reactie