Foto

Follow the news

In onze regelmatige nieuwsbrief leggen we het vergrootglas op de ervaringen van collega’s. Met kansen, valkuilen, leerzame lessen en inspirerende inzichten.


Schrijf je in

Resultaten innovatief onderzoek naar waarde financiële hulpverlening

amy hirschi K0c8ko3e6AA unsplash 111893129135
De meetbare en merkbare waarde van financiële hulpverlening

In 2022 bestaat de NVVK (de branchevereniging voor financiële hulpverlening) 90 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de NVVK ons opdracht gegeven voor een uitgebreid onderzoek naar de maatschappelijke waarde van financiële hulpverlening. Dit onderzoek is belangrijk omdat financiële hulp nog steeds te vaak wordt behandeld als een kostenpost in plaats van een duurzame investering in de toekomst van mensen. 

 

Nieuwe onderzoeksmethode

Maatschappelijk adviesbureau Purpose en de Hogeschool van Amsterdam voerden deze opdracht uit in samenwerking met mediahuis Living Image.

 

We kozen voor een nieuwe manier van onderzoek waarbij we de ‘meetbare’ en ‘merkbare’ effecten van financiële hulpverlening in beeld brengen.

 

Zo krijgen we een compleet en eerlijk beeld van de impact en waarde van deze hulp in Nederland. Het onderzoek bestaat uit twee delen:

  • Meetbaar: van in totaal 1200 mensen verdeeld in 3 fasen van financiële hulpverlening hebben we de verbeteringen bepaald op meerdere leefgebieden. Vervolgens berekenden we op basis van de gemeten verandering de maatschappelijke waarde van deze hulp. Het eindproduct is een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA).
  • Merkbaar: we gaven mensen met financiële zorgen én hun hulpverleners een stem. We deden dit met een onderzoeksmethode die nog niet eerder is toegepast bij onderzoek naar dit onderwerp: participatory video. Mensen met financiële zorgen en hun hulpverleners werden zelf de onderzoeker en gingen op zoek naar de waarde van financiële hulp voor henzelf en hun collega’s. Wij gaven ze hiervoor de middelen en een training. Zij vertellen uiteindelijk hun eigen verhaal in de vorm van een gefilmd dagboek. Samen bespraken ze de belangrijkste uitkomsten. In interviews met schuldeisers en andere belanghebbenden reflecteerden we ook op hun standpunt. Het eindproduct bestaat uit filmportretten van cliënten en hulpverleners en een korte documentaire.

Eindresultaat

We kijken uit naar het moment dat het eindresultaat van het onderzoek zal worden gepresenteerd, dat bestaat uit twee eindproducten:
  1. Een rapport in boekvorm, met een combinatie van harde data en zachte belevingsdata van cliënten en hun hulpverlener
  2. Een documentaire over de praktijk van schuldhulpverlening

 

Op 12 april 2022 organiseert de NVVK een voorjaarscongres in het kader van het 90-jarig bestaan. Cliënten en hulpverleners zullen daar ons ‘meetbaar en merkbaar’ rapport aanbieden. Ook wordt de trailer van de documentaire getoond. De première van de documentaire staat gepland op 15 september.

 

Het voorjaarscongres op 12 april zal een zeer interessante dag worden met veel topsprekers:

 

Het belooft een spectaculair congres te worden! We verwachten 300-500 deelnemers. Iedereen krijgt het onderzoek in boekvorm mee naar huis. Meld je hier aan voor dit indrukwekkende congres:

 

https://www.nvvk.nl/agenda-detail/106/merkbaar-en-meetbaar-voorjaarscongres-nvvk

 

Meer weten over onze werkwijze?

Stuur een mail naar projectleider Frank van Jeveren: f.van.jeveren@purpose.nl

 


terug naar nieuwsoverzicht
Foto

Follow the news

In onze regelmatige nieuwsbrief leggen we het vergrootglas op de ervaringen van collega’s. Met kansen, valkuilen, leerzame lessen en inspirerende inzichten.


Schrijf je in