TOM Rotterdam gaat verder: ouderen langer thuis


Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) Rotterdam is een uniek programma dat door een combinatie van bewegen, voeding en sociale interactie zorgt dat ouderen langer Thuis Onbezorgd Mobiel zijn.

 

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) Rotterdam is een uniek programma dat door een combinatie van bewegen, voeding en sociale interactie zorgt dat ouderen langer Thuis Onbezorgd Mobiel zijn. Angst om te vallen, ondervoeding en eenzaamheid zijn belangrijke issues die langer zelfstandig thuis wonen in de weg staan. Zo zorgt 'vallen' jaarlijks voor een groot aantal doden (3.849 in 2017) en spoedeisende-hulpbezoeken (102.000 in 2017 bron: VeiligheidNL). Ondervoeding draagt bij aan een verhoogd valrisico, mede door de afname van spiermassa en spierkracht. Er is  weinig onderzoek gedaan naar ondervoeding in de thuissituatie. Maar de eerste cijfers zijn alarmerend: 30-40% van de ouderen met thuiszorg is ondervoed. Kortom, verminderde mobiliteit en ondervoeding zijn veelvoorkomend en versterken elkaar. Hierdoor stapelen problemen zich op, waardoor ouderen kwetsbaar worden.

 

Valrisico terugbrengen door beweging, voeding en sociaal contact 

Om hier iets aan te doen is in maart 2019 het programma TOM Rotterdam van start gegaan in Rotterdam, in de wijk Het Lage Land. TOM Rotterdam is een gezamenlijk initiatief van VeiligheidNL, Nutricia Advanced Medical Nutrition, Hogeschool Utrecht (Publab) en Purpose. Daarbij wordt samengewerkt met lokaal betrokken partijen (welzijnsorganisatie Buurtwerk, diëtistenpraktijk HRC, fysiotherapeuten en de gemeente Rotterdam). TOM is een programma, bedoeld voor 65-plussers, dat door een combinatie van bewegen, voeding en sociaal contact het valrisico terugbrengt. De ouderen volgden 14 weken een ‘In Balans’ training bij een fysiotherapeut, kregen (persoonlijk) voedingsadvies en lunchten 6 keer samen. Bij de lunch gaf een diëtist uitleg over gezonde voeding. Gezelligheid en persoonlijke aandacht staan centraal, deelnemers volgen het programma in een vast groepje. 


Afsluiting met een feestje

Op 12 juli werd TOM Rotterdam feestelijk afgesloten. Om er voor te zorgen dat de ouderen blijven bewegen en hun opgedane kennis over voeding blijven toepassen, konden ze deelnemen aan een aantal workshops, zoals Tai Chi en smoothies maken, en werd er vervolgaanbod in de wijk gepresenteerd. Zodat ze na afloop van het programma deel kunnen nemen aan sport- en voedingsactiviteiten bij hen in de buurt. Bij de borrel werd duidelijk dat het sociale aspect van TOM minstens zo belangrijk is als de aandacht voor bewegen en voeding. Tijdens het programma zijn nieuwe vriendschappen, eetafspraken en app-groepjes ontstaan. 

 

Deelnemers blijven betrokken bij onderzoek

Voor de deelnemers is het programma afgesloten, maar zij doen nog wel mee aan het bij TOM horende onderzoek, om te zien of er een blijvende verandering is gerealiseerd. De uitkomsten van dit onderzoek worden gepresenteerd tijdens het Food Health en Technology congres op 11 december in Rotterdam.

 

TOM Rotterdam gaat verder

TOM Rotterdam is een vervolg op eerder aangeboden TOM programma’s. Deze waren met name gericht op bewegen, sociale interactie en voorlichting over voeding. In Rotterdam heeft voeding een grotere rol gekregen door ook gepersonaliseerde voedingsadviezen en lunches toe te voegen. Na het succes van TOM Rotterdam in Het Lage Land, heeft de gemeente Rotterdam bekend gemaakt om TOM ook in andere wijken aan te gaan bieden.

 

Meer informatie over het programma is te vinden op www.tomrotterdam.nl of neem contact op met Marian Broere


Tom vierkant 01 AsCropPreview 111969168784 111964935484

Veiligheid.nl over de samenwerking met Purpose tot nu toe:


"Superstrak, gestructureerd en met een positieve en flexibele instelling. Purpose doet wat het belooft en gooit daar vaak nog een schepje boven op. 100% betrouwbare partner!"
terug naar praktijkcase overzicht | volgende case