Ouderen langer thuis door bewegen, voeding en sociaal contact

De meeste Nederlanders willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen en de normale dagelijkse dingen, zoals de boodschappen of een bezoek aan familie, zelfstandig blijven doen.

 

Angst om te vallen, ondervoeding en eenzaamheid zijn belangrijke issues die langer zelfstandig thuis wonen in de weg staan. Zo zorgt 'vallen' jaarlijks voor een groot aantal doden (3.849 in 2016*) en spoedeisende-hulpbezoeken (102.000 in 2017 bron: VeiligheidNL). Ondervoeding draagt bij aan een verhoogd valrisico, mede door de afname in spiermassa en spierkracht. Ondanks dat er weinig onderzoek is gedaan naar ondervoeding in de thuissituatie zijn de eerste cijfers alarmerend. Een onderzoek laat zien dat 30-40% van de ouderen met thuiszorg ondervoed is. Kortom, verminderde mobiliteit en ondervoeding zijn veel voorkomend en versterken elkaar. Hierdoor stapelen problemen zich op, waardoor ouderen kwetsbaar worden.


Om hier iets aan te doen gaat in maart 2019 het programma TOM Rotterdam (Thuis Onbezorgd Mobiel) van start in Rotterdam - een gezamenlijk initiatief van VeiligheidNL, Nutricia Advanced Medical Nutrition, Hogeschool Utrecht (Publab) en Purpose. TOM is een programma, bedoeld voor 65-plussers, dat door een combinatie van bewegen, voeding en sociaal contact het valrisico terugbrengt. De ouderen volgen 14 weken een ‘In Balans’ training bij een fysiotherapeut, krijgen (persoonlijk) voedingsadvies en lunchen 6 keer gezamenlijk. Bij de lunch is een diëtist aanwezig die uitleg geeft over gezonde voeding bij ouderen. Gezelligheid en persoonlijke aandacht staan centraal, deelnemers volgen de In Balans training in een klein vast groepje. Voor of na de training is er altijd ruimte om samen iets te drinken.

 

TOM Rotterdam is een vervolg op eerder aangeboden TOM programma’s. Deze waren met name gericht op bewegen en sociale interactie, maar de aandacht voor voeding bleef onderbelicht. Purpose is gevraagd om ervoor te zorgen dat er in TOM Rotterdam bewust aandacht is voor voeding en de relatie tussen voeding en de invloed van de sociale omgeving op eten. TOM Rotterdam wordt grotendeels gefinancierd door het Danone Ecofonds Systeem.

 

Purpose heeft zowel een projectmatige als uitvoerende rol in de opzet en uitvoering van TOM Rotterdam. Dit zo veel mogelijk in co-creatie met alle landelijk betrokken partijen en lokaal betrokken partijen (welzijnsorganisatie Buurtwerk, diëtistenpraktijk HRC en de gemeente Rotterdam).


Media

Hoewel we nu nog met de voorbereiding bezig zijn, kijken we al uit naar de start van het programma en de eerste uitkomsten. Meer informatie over het programma is te vinden op www.tomrotterdam.nl of neem contact op met Marian Broere

 

Veiligheid.nl over de samenwerking met Purpose tot nu toe:


"Superstrak, gestructureerd en met een positieve en flexibele instelling. Purpose doet wat het belooft en gooit daar vaak nog een schepje boven op. 100% betrouwbare partner!"
terug naar praktijkcase overzicht | volgende case