Foto

Follow the news

In onze regelmatige nieuwsbrief leggen we het vergrootglas op de ervaringen van collega’s. Met kansen, valkuilen, leerzame lessen en inspirerende inzichten.


Schrijf je in

De pilot voorbij: maatschappelijke innovatie met meer impact

Zeven problemen om te voorkomen bij de opzet en opschaling van pilots

 

Door: Frank van Jeveren en Eva van der Want

 

Nederland worstelt met complexe maatschappelijke problemen op het gebied van duurzaamheid, zorg en schulden. Jaarlijks starten organisaties met passie nieuwe initiatieven om deze problemen aan te pakken. De meest populaire vorm daarbij is de pilot, door de beperkte middelen die hiervoor nodig zijn. Het komt echter veel te weinig voor dat een nieuw idee via een pilot vanwege succes wordt opgeschaald naar nationaal niveau. Duurzame verandering en impact blijven daardoor achterwege en het kost onnodig veel tijd, geld en energie. Dat roept de vraag op: hoe komt het dat goede ideeën in de pilotvorm hun beloftes in de praktijk onvoldoende waarmaken?


Zonder succesdefinitie schiet je altijd raak, maar weet niemand wat de volgende stap moet zijn

Pilots blijven vaak klein of sterven in schoonheid

Er is veel sociale innovatiekracht in Nederland, maar de impact van pilots blijft te vaak achter bij de mogelijkheden. Dit komt vooral door de slechte basisopzet van de pilots en het gebrek aan ondernemerschap en structurele financiering. Wij zien in totaal zeven problemen die vaak de reden zijn dat pilots niet uitmonden in landelijke en duurzame impact.


Pilot voorbij   zeven redenen prscr 111989050998

Onderkenning van issues bij aanpak pilots is nodig voor echte impact

De oplossing begint bij bewustwording van deze fundamentele problemen. Voor een effectievere aanpak van pilots zijn nieuwe methoden en technieken nodig, die ervoor zorgen dat elke geïnvesteerde euro resulteert in meer sociaal rendement. 

 

In dit eerste artikel uit een serie van twee gaan we dieper in op de zeven genoemde problemen.


terug naar nieuwsoverzicht
Foto

Follow the news

In onze regelmatige nieuwsbrief leggen we het vergrootglas op de ervaringen van collega’s. Met kansen, valkuilen, leerzame lessen en inspirerende inzichten.


Schrijf je in