Blog
Purpose: verspil nooit een goede crisis Dick-Jan Abbringh

Purpose: verspil nooit een goede crisis

Soms kom je als ondernemer op het punt dat je een koerswijziging moet inzetten. Dit gold ook voor mij als oprichter van Purpose. Toen Thijs Bodmer en ik in 2011 begonnen met Purpose, hadden we het gevoel dat de crisis centraal moest staan in onze activiteiten. Dat is gelukt met project Schakel en de Benchmark Bijzonder Beheer. Na 7 jaar is het nu tijd voor een drastische koerswijziging. Dit is spannend, maar ook noodzakelijk. De verandering die we 2 jaar geleden zijn gestart krijgt nu zijn eindpunt, met de lancering van onze nieuwe website en bedrijfspresentatie.

 

Van Purpose en Siberisch Sjamanisme

In 2011 zijn Thijs Bodmer en ik gestart met z'n tweeën, in een ruimte zonder ramen in stadion Galgewaard. In het begin nog zonder naam en op zoek naar een duidelijke richting. Een belangrijk moment was de keuze voor onze naam: Purpose. Thijs en ik hadden het gevoel dat we een naam moesten kiezen waar we in de toekomst nog mee vooruit konden. Na een ideeën-sessie werd het de naam Purpose. In de KvK was deze naam, tot onze verrassing, niet meer in gebruik. Maar de url was wel bezet, door een instelling die deed aan Siberisch Sjamanisme, 'Bouwen van je innerlijk koninkrijk' en transcendente meditatie. Na enige navraag bleek dat we voor 1200 euro de url konden overnemen. Best wel een bedrag dachten we toen, maar achteraf de beste investering ooit. Al snel bleek hoe nuttig een goede naam is.

 

Anticyclisch businessmodel

Samen met de NVVK namen we het initiatief om een project op te zetten voor een samenwerking tussen schuldhulpverlening en banken. Door de crisis werd het een direct succes en mondde uit in een convenant onder de naam 'Schakel', direct gevolgd door een benchmark tussen Bijzonder Beheerafdelingen van geldverstrekkers. Doel van de benchmark was om door delen van resultaten en praktijkervaringen de gehele sector te helpen effectiever te worden in het behandelen van mensen met een hypotheekachterstand. We hebben deze benchmark inmiddels 6 keer uitgevoerd. Maar in de tussentijd zijn we verbreed in onze dienstverlening en uitgegroeid tot een organisatie-adviesbureau met 10 medewerkers en een trouwe klantenkring. We hebben dus goed gebruik kunnen maken van de crisis door er ons businessmodel op te baseren.

 

Van een crisis komt een crisis

Thijs en ik wisten vanaf het begin dat de benchmark niet voor altijd zou draaien. De relevantie nam af, naarmate de crisis voorbij ging. We hadden met Purpose vooral ook een anti-cyclisch bedrijf gemaakt. Het risico op teruglopende omzet was groot. Er was niet veel tijd. In 2017 hebben we de benchmark nog een keer uitgevoerd, maar in 2018 vindt de benchmark voor het eerst niet plaats in de oude vorm. De druk nam daardoor toe voor een versnelde verandering. En omdat we weten dat we altijd een crisis optimaal moeten gebruiken, hebben we hard gewerkt aan het formuleren van onze eigen 'purpose' en onze vernieuwde strategie.

 

Doorbraak Purpose in zorg en sociaal domein

Vanaf 2015 zijn we ons gaan oriënteren op de zorg en het sociaal domein. En na 2 jaar hard werken, hebben we onze doorbraak gerealiseerd. Binnen de zorg hebben we onze eerste 3 projecten bij de Gelderse Vallei, Fonds Achterstands Wijken en Danone/Nutricia. In het sociaal domein hebben we een subsidie gekregen om samen met Soler Berk een Vaste Lasten Pakket te ontwikkelen voor mensen met schuldenproblemen.

 

Onze omwenteling is zichtbaar door onze vernieuwde website. Het laat zien wat we doen, waarom we het doen en voor wie. Een mooi moment voor ons en een forse stap om nog meer maatschappelijke toegevoegde waarde te bieden!Reacties

Go Purpose!!


Geef een reactie