Blog

vrijwilligerswerk MaDI

 

Schuldig?

Een kreet waarvan meer dan helft van de mensen niet weet wat dit werkelijk betekent. De impact op het leven van iemand met schulden is groot en kan letterlijk verlammend werken. Lees bijvoorbeeld het artikel in de Correspondent: ‘Waarom arme mensen domme dingen doen’. Hoe dit werkt hebben wij als team vorige week zelf ondervonden.

Vrijwel het gehele Purpose-team hielp mee bij het eerste stukje begeleiding in een schuldhulp-verleningstraject: het sorteren van de post voor mensen met schulden. In de afgelopen weken was de documentaireserie ‘Schuldig’ regelmatig onderwerp van gesprek aan de Purpose lunchtafel. Het was dan ook heel leerzaam om een ochtend lang mensen, die met schulden te maken hebben, te ontmoeten en te helpen.

Mensen die binnenkwamen op deze donderdagochtend bij MaDi Amsterdam-Zuidoost (www.madizo.nl) stortten letterlijk plastic zakken vol met post op tafel uit: stapels ongeopende rekeningen en brieven van deurwaarders, van beslagleggingen tot uit-huis-plaatsingen. Deze mensen hebben soms nauwelijks of zelfs geen enkele bron van inkomsten, en worden overspoeld door rekeningen die ze op dit moment niet kunnen betalen. Met als gevolg dat de incassokosten en boetes zich opstapelen en een achterstand van €20 kan oplopen tot wel €500, of meer…

Het sorteren van deze post - het op datum leggen, het bewaren van de laatst binnengekomen rekening en het weggooien van alle oudere rekeningen - geeft overzicht en rust. Er valt een last van hun schouders af als de mensen weer naar buiten lopen met een multomap, waarin al hun documenten zitten, netjes onderverdeeld naar verschillende categorieën. Met deze multomap kunnen zij dan door naar de schuldhulpverlener, die samen met de cliënt een oplossing probeert te zoeken.

Purpose wil MaDi graag bedanken voor de kans om op deze manier een steentje bij te mogen dragen. Met de inzichten die we hebben opgedaan gaan we extra gemotiveerd aan het werk, om met onze projecten een bijdrage te leveren aan de aanpak van de schuldenproblematiek.

 Geef een reactie