08-12-2017 | Innovatiedag 2017

Terugblikken op een succesvolle Purpose Innovatiedag 2017


Voor we terugblikken, kijken we eerst vooruit. De volgende innovatiedag zal plaatsvinden in april 2019. Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of neem contact op met Isabel.

 

Innovatiedag 30 november 2017

Wat een humorvol en energiek betoog over de hersenen van Prof. Dr. Erik Scherder. We weten nu allemaal dat de prefrontale cortex een zeer belangrijke rol speelt in het dagelijks functioneren van de mens. Mensen met schulden en  langdurige stress ervaren dus ook letterlijk een afname van functionaliteit in dit deel van de hersenen. Pro-activiteit en vitaliteit kun je trainen door uitdagingen aan te gaan, een beetje stress is dan ook helemaal niet erg. Goede voeding, beweging, mentale rustmomenten en goed slapen zijn andere belangrijke pijlers voor vitaliteit, aldus Prof. Dr. Erik Scherder.

 

Na Erik Scherder kwam Astrid Groenewegen van creatief bureau SUE Amsterdam. Haar scherpe verhaal over “klant centraal” vs. “mens centraal” sloot naadloos aan op het verhaal van Erik. Iedere klant is een mens, met een eigen levensverhaal en een eigen context. Benader klanten dus als mensen. De knop tot ‘omdenken’ werd daarmee voor die dag aangezet. Astrid benadrukte dit met een sprekend voorbeeld van een financiële dienstverlener die zijn klanten aanspreekt met; “Beste klant, …” Om mensen te bereiken kun je ze beter persoonlijk benaderen, hen als mens behandelen, en hen een persoonlijk perspectief meegeven dat hen intrinsiek motiveert.

 

Michael Rutgers (Directeur Longfonds) hield zijn betoog over het beïnvloeden van mensen die willen stoppen met roken door het aanspreken van hun omgeving. Deze succesvolle aanpak op nationaal niveau heeft positieve invloed op het individu. “Iemand belerend toespreken met een stichtelijk vingertje heeft niet zoveel zin, ook voor deze doelgroep geldt dat je hen intrinsiek motiveert als je een persoonlijk perspectief meegeeft.“

 

Peter Voshol (Stichting Voeding Leeft, KeerDiabetes2om) nam ons mee in een verhaal dat juist niet vanuit een nationale aanpak is gestart, maar vanuit het individu. Na zeer positieve resultaten op kleinschalig niveau, waaruit blijkt dat leefstijl een positief effect heeft op Diabetes Type 2, staat nu een grotere groep patiënten op om geholpen worden. Dit programma is vanuit de maatschappij ontstaan en verdient nu een nationaal breed gedragen aanpak voor opschaling. Er borrelden al direct ideeën op: “Verlaag de BTW op groente -en fruit om de gezonde keuzen een duwtje in de goede richting te geven.”

 

Erik van der Zijden (CEO & co-founder Synappz) nam ons mee in de hedendaagse technieken die de gezondheid positief beïnvloeden. Met behulp van e-health toepassingen zijn mensen beter in staat regie te voeren over hun gezondheid.

 

Na al dat praten over gezondheid mochten we zelf aan de bak met Personal Trainer Monique: “Mannen doe de jasjes uit en dames zet de hakjes even aan de kant. Allemaal klaar? Springen maar!”.

 

Na een heerlijke Italiaanse lunch zijn we aan het werk gegaan om oplossingen te bedenken voor drie financiële thema’s waar de mens toch liever geen aandacht aan besteedt: aflossingsvrije hypotheken, pensioenen en schulden.

 

Liza Luesink (Directeur van Duwtje, bureau voor gedragsverandering) gaf ons een aantal tips hoe wij deze problematiek kunnen benaderen: 1) benadruk het verlies 2) maak het klein 3) maak het visueel.

Met deze praktische tips onder de arm allen bedachten we in teams praktische oplossingen ten behoeve van deze drie onderwerpen.

De dag werd afgesloten met ene betoog van Jeroen Kemperman (strateeg bij Zilveren Kruis en auteur) die in een razend tempo vele voorbeelden van ‘Briljante Business Modellen’ de revue liet passeren.

Om de dag strak in goede banen te leiden was er Rens de Jong, onze sympathieke dagvoorzitter, die streng maar rechtvaardig en buitengewoon goed geïnformeerd de discussies wist te beslechten. 

 

En zo’n Innovatiedag maak je natuurlijk niet alleen, dat doe je samen met andere experts, en daarom willen wij in het bijzonder onze dank uitspreken voor ons webdesign bureau J&K. 

 

Geinteresseerd in de presentaties van de sprekers? Download ze via de linkjes hier onder aan de pagina!


“Dit had ik niet willen missen”

“Ik heb echt wat geleerd”

“Een programma dat klonk als een klok”

“De humor waarmee Prof. Dr. Scherder zo’n complex neurologisch verhaal aansprekend en begrijpelijk maakt is fenomenaal”

“Gave sprekers, een fantastische dagvoorzitter en leuke mensen op een inspirerende locatie”
Overzicht nieuws