#Blogs

Het Purpose kompas: lessen voor het leven

10-08-2021

Dit jaar bestaat Purpose 10 jaar.  Dat vieren we samen! We  spreken mensen die ons inspireren. Door de manier waarop zij betekenis geven aan hun leven en bijdragen aan een maatschappij met meer Purpose.

In deze zomermaand blikt collega Leonie Braskamp – Korteweg terug op het eerste deel van Expeditie Purpose. Zij beschrijft dit avontuur aan de hand van de gesprekken die zij het afgelopen half jaar heeft gevoerd. Het resultaat: een waardevol kompas voor eenieder om purposevol te werken en te leven.

Het Purpose kompas: lessen voor het leven!

We wilden ons jubileum vieren op een manier die bij ons past. Vanuit onze waarden: met open vizier en vanuit vertrouwen. De dialoog aangaan, ons laten inspireren en deze inspiratie delen met ons netwerk. Het afgelopen half jaar heb ik gesprekken gevoerd met bijzondere mensen. Het waren geen standaard interviews, maar gesprekken waar de kern van iemands persoonlijkheid naar boven kwam. Wat mij fascineerde is dat deze kern bij eenieder ook werkelijk richtinggevend is voor hun leven en professie. Deze kern is als het ware het kompas in hun leven. Dit maakt deze mensen denk ik dan ook zo krachtig!

Met open vizier

Yvon Slingenberg (Director Climate Action binnen de Europese Unie) begeeft zich al jaren binnen het Europese politieke speelveld en heeft haar kompas in Brussel verder ontwikkeld bij de Europese Commissie. Haar belangrijkste les?

“Houd je doel voor ogen en zet stapjes richting dat doel. Laat je niet direct uit het veld slaan bij tegenslag. Je komt altijd tegenstanders tegen, want iedereen heeft zijn eigen belang. Je moet moeite doen om het belang van de ander te begrijpen en te respecteren. Alleen dan kun je zoeken naar compromissen of oplossingen.”

Yvon Slingenberg

Vertrouwen

De woorden van Yvon sluiten mooi aan bij die van rabbijn Awraham Soetendorp. Hij nam mij mee op reis door zijn leven en synagoge. De plek waar hij jarenlang invulling gaf aan zijn kompas: gestoeld op gelijkwaardigheid, hoop en vertrouwen. Awraham heeft mij geraakt doordat hij in staat is om deze grote woorden naar de dagelijkse praktijk te vertalen én op een indringende manier te spreken. Zijn kompas is bepaald bij zijn geboorte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Ga altijd uit van de beste intentie van de ander, de kavana.”

Awraham Soetendorp

Anders kijken, anders denken

Je kompas hoeft niet bij je geboorte al bepaald te zijn. Het kan ook later in je leven ontstaan door bijvoorbeeld de impact van een gebeurtenis. Zo sprak ik in mei 2021 met Rutger Slump, trainer en coach.  Zijn leven verandert op zijn veertigste volledig. Hij krijgt een hersenbloeding en ervaart zijn weg naar herstel als een eenzame tocht. Rutger voelde zich in het herstelproces vaak niet begrepen en gehoord door artsen en verpleegkundigen. Zijn kompas ligt dan ook in het verlengde van deze schrijnende ervaring.

“We hadden de moeite en tijd moeten nemen om elkaar te leren kennen als mens en niet als patiënt en arts. Dan was er begrip ontstaan en hadden wij beiden ons niet zo eenzaam gevoeld.”

Rutger Slump

Zoals we zijn 

Ik herken dit gebrek aan echte aandacht voor de ander dat Rutger omschrijft, in het verhaal van Jaap Winter (hoogleraar Corporate Governance en ondernemingsrecht). Jaap ervaart dat in de bestuurskamers niet de moeite wordt genomen om elkaar te leren kennen.

“Pas als wij elkaar leren kennen met jouw sterktes en zwaktes kan ik je vertrouwen. Daar moet ik dus moeite voor doen. Dit zou de bestuurscultuur moeten zijn, daarentegen wordt er gestuurd op gedefinieerde KPI’s. Wat mij betreft is dat de ontmenselijking van grote organisaties.”

Jaap Winter

Niet onder in de la 

Het verhaal van Rutger en Jaap laten zich ook vertalen naar de bittere waarheid van Jacqueline Brant, eerste deelnemer van het Vaste Lasten Pakket. Jacqueline had moeite om haar rekeningen te betalen en kwam voor geen enkele regeling in aanmerking. Toen ze haar zorgverzekering niet meer kon betalen,  was er een oplettende medewerker bij Schuldenlab070 die haar doorverwees naar het Vaste Lasten Pakket. Haar verhaal heeft mij diep geraakt, omdat Jacqueline zo lang een eenzame strijd heeft gestreden in het regelen van haar financiële situatie. En het Vaste Lasten Pakket voor haar echt een uitkomst is.

“Het Vaste Lasten Pakket voelt als een warme hand op mijn schouder. Er wordt echt met mij meegedacht, ik sta er niet langer alleen voor.”

Jacqueline Brant

Meetbaar en merkbaar impact achter de voordeur

Medemenselijkheid en het ontbreken van aandacht voor de ander, een van de redenen waarom Dick-Jan Abbringh 10 jaar geleden Purpose heeft opgericht. Want juist op kwetsbare momenten in het leven is aandacht voor de ander cruciaal.

“We willen meetbaar en merkbaar impact maken achter de voordeur.”

Dick-Jan Abbringh

10 jaar Purpose is een reis op zich. Het is een avontuur met hoogte- en dieptepunten. Een reis gevoed door hoop, vertrouwen, medemenselijkheid en een behoorlijk staaltje doorzettingsvermogen. Ons jubileum vieren we dan ook met deze campagne “10 jaar vertrouwen”. We laten ons inspireren en delen deze inspiratie met jou.

Onze expeditie gaat verder, maar nu is het is tijd voor een zomerstop. Even een adempauze, een moment van terugblikken en vooruitkijken. Na de zomer gaan we verder met ons avontuur. Ik kan jullie nu al verklappen dat dit najaar weer mooie hoogtepunten kent.

Dus volg ons op: #ExpeditiePurpose via purpose.nl/expeditie.

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.