#Blogs

Op safari in de supermarkt

01-03-2019

De supermarkt kan voelen als een oerwoud aan producten. Zoveel producten die allemaal schreeuwen om onze aandacht. Maar welke van deze producten zijn nu eigenlijk gezond? We gingen op supermarktsafari in de Jumbo in Cuijk.

 

Afgelopen najaar werkten we met Jumbo aan een strategisch vitaliteitsprogramma. Een interessant traject waar we veel bevlogen supermarkteigenaren hebben mogen ontmoeten. Gisteren bezochten we één van die supermarkteigenaren: Joop Bosmans uit Cuijck. Voor klanten die geïnteresseerd zijn organiseert zijn vrouw, Anita van Camp, supermarktsafari’s. Een kort verslag:

 

Na eerst samen met nog enkele andere filiaaleigenaren en enkele studenten van het ROC genoten te hebben van een gezonde lunch, gaan we de supermarkt in. Anita neemt ons langs de schappen en laat zien welke producten gezond zijn en waar we moeten opletten. Vooral suiker blijkt een geniepige boosdoener. Zo leren we dat de “naturel” sojamelk eigenlijk gezoet is. Hoe naturel kun je dat dan eigenlijk noemen? En dat de hoeveelheid suiker in de ontbijtgranen wel met 16 gram per 100 gram kan verschillen. Goed opletten dus! Ook in het schap van de vleesvervangers zijn er grote verschillen. Falafel en enkele andere vleesvervangers bevatten wel tot 6 gram suiker per 100 gram. Gezonde tegenhangers zijn tofu, tempeh en vegetarisch gehakt.

 

En dat betekent dus verpakkingen lezen, want gelukkig zijn er voldoende gezonde alternatieven.  Afwisseling is eigenlijk het belangrijkst. Niet elke dag 8 boterhammen, maar vervang je lunch eens door een lekkere kop soep of salade. En als je overdag al veel tarweproducten hebt gegeten, eet dan ‘s avonds niet ook nog eens pasta, maar kies voor rijst of peulvruchten.

 

Een keertje zondigen mag best van Anita en Joop. Als je de balans maar houdt. En zoals altijd is het advies wederom: geniet, maar wel met mate! Wij zijn geïnspireerd. Dank Joop en Anita voor de inspirerende middag.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Purpose.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.