Financiële, mentale en fysieke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zien dat nu door de uitbraak van COVID-19, waarbij keuzes voor volksgezondheid en een gezonde economie direct op elkaar ingrijpen. Maar we weten ook steeds meer over de wisselwerking tussen financiële zorgen en gezondheid op kleinere schaal, in huishoudens en bij individuele inwoners. Hoe meer we hierover leren, hoe vaker we tegen één cruciale vraag aanlopen: hoe doorbreken we de vicieuze cirkel van schulden, financiële stress en ongezond gedrag? In Utrecht Noordwest slaan de gemeente Utrecht, het Louis Bolk Instituut en Purpose de handen ineen om deze vraag uit te diepen en om samen met inwoners en professionals te werken aan een oplossing voor de volgende generatie.
Financiële, mentale en fysieke gezondheid: de vicieuze cirkel
We kunnen steeds preciezer vertellen hoe financiële zorgen en onze gezondheid elkaar beïnvloeden. Om te beginnen kan ziekte leiden tot inkomensverlies en schulden (1). Tegelijkertijd weten we dat de hoogte van je inkomen bepalend is voor je gezondheid: wie meer verdient leeft langer.[ii] Daar staat tegenover dat schulden stress veroorzaken waardoor je minder goed voor jezelf gaat zorgen en sneller ziek wordt (3). Gebrek aan geld – schaarste – beperkt ons cognitieve vermogen om na te denken over de langetermijngevolgen van onze keuzes (4).
En daarmee is de cirkel rond: ziekte en een ongezonde leefstijl maken het moeilijker om uit geldzorgen te komen. Verschillende studies laten zien dat mensen met een lage sociaal economische status (SES) die moeite hebben met rondkomen een slechtere gezondheid hebben dan mensen met een hogere SES (5). Minder goede voeding en stress door geldzorgen leiden ertoe dat kwetsbare groepen vaker kampen met aandoeningen als obesitas en diabetes type II (6). De afbeelding hieronder laat zien hoeveel vaker volwassenen in Utrecht die moeilijk rond kunnen komen last hadden van mentale én fysieke gezondheidsklachten in 2019 (7).
Kunnen we deze kennis ook inzetten om een oplossing te bieden? Waar kunnen we interventies toepassen en hoe geven we die vorm? In Utrecht Noordwest zetten wij in op gezonde voeding. We richten ons op een duurzame verandering en willen voorkomen dat de vicieuze cirkel in de levens van nieuwe generaties optreedt.
Gezonde voeding voor iedereen toegankelijk
Gezonder eten is een wens van inwoners zelf. Dat bleek toen de gemeente Utrecht in 2019 aan inwoners en partners vroeg waar zij aandacht aan willen geven. Helaas lijkt gezonde voeding niet voor iedereen weggelegd. Samen willen we daarom onderzoeken hoe we gezonde voeding voor iedereen toegankelijk kunnen maken.
1. Gezond eetgedrag staat centraal
Door inwoners te ondersteunen om gezond te eten kunnen zij gezonder worden, zich gezonder voelen en gezond blijven. We brengen in kaart hoe inwoners en professionals denken over gezond eetgedrag, hoe professionals inwoners ondersteunen en welke initiatieven het meest aansluiten bij de behoeften van inwoners. Door met inwoners te kijken hoe gezonde voeding voor hen écht toegankelijk wordt, kunnen ze op een passende manier ondersteund worden. Zo moet het voor iedereen mogelijk worden om gezonde keuzes te maken en om die te kunnen betalen.
We werken vanuit Positieve Gezondheid, omdat de wensen en mogelijkheden van de inwoners centraal moeten staan.[i] Vanuit die wensen en mogelijkheden wordt gekeken hoe professionals kunnen bijdragen en welke bestaande initiatieven en praktische tips kunnen helpen om verandering te bewerkstelligen.
2. We investeren in de volgende generatie
Als (aanstaande) ouders een gezond eetpatroon aanleren, hebben hun kinderen daar levenslang profijt van. Daarom richten we ons op ouders met financiële stress: zwangere ouders en ouders van jonge kinderen. Timing is daarbij cruciaal. Kinderen krijgen is een levensveranderende ervaring waardoor mensen vaak sneller geneigd zijn om gezonde keuzes aan te nemen en door te voeren.
Op dit moment voert het Louis Bolk Instituut een onderzoek uit naar de behoeften en mogelijkheden van inwoners en professionals met betrekking tot gezonde voeding. De uitkomsten van het onderzoek presenteren we later, maar we delen graag alvast tegen welke struikelblokken jonge ouders en professionals aanlopen. Wat horen we van de betrokken professionals?