In het kort

Stichting Vaste Lasten Pakket helpt mensen met geldzorgen om weer financiële rust en meer ruimte in de portemonnee te krijgen. Bijvoorbeeld met het scheppen van overzicht, het aanvragen van de juiste toeslagen en het treffen van betalingsregelingen.

Het is bedoeld voor mensen met beginnende betaalproblemen om de negatieve spiraal te doorbreken en weer stabiel te worden.

Onze impact

Bereik

300+ mensen maakten in 2023 gebruik van het Vaste Lasten Pakket

Ervaring deelnemer

"Het VLP heeft ervoor gezorgd dat ik weer licht aan het einde van de tunnel zie."

Ervaring organisatie

"In een pilot met Zilveren Kruis herstellen klanten financieel, ervaren meer perspectief en betalen daardoor hun rekeningen beter."

Vervolg

Pilot bij Univé

Is jouw organisatie hier al klaar voor?

Als vaste lasten partner is het belangrijk dat jouw klanten de rekeningen goed en op tijd betalen. Het kan gebeuren dat dit voor een deel van jouw klanten even niet meer lukt.

Het Vaste Lasten Pakket kan in het kader van sociaal incasseren deze klanten helpen om weer financieel gezond te worden. Dat draagt bij aan klantbehoud en duurzaam betaalgedrag.

Hier doen we het voor

”Ik was een van de eerste deelnemers aan het Vaste Lasten Pakket. Nu help ik als vrijwilliger ook andere deelnemers om financieel gezonder te worden.”

Jacqueline Brant - Eerste deelnemer Vaste Lasten Pakket

Aanleiding

Hoge energieprijzen, dure boodschappen en hoge huren. De vaste lasten nemen een steeds grotere hap uit het budget. Grote groepen mensen lopen rond met geldzorgen en betalingsachterstanden die kunnen oplopen tot grote schulden. Met financiële stress en gezondheidsklachten als gevolg.

Innovatieve oplossing

In een pilot met Zilveren Kruis hebben klanten met beginnende betaalproblemen zich laten begeleiden door het Vaste Lasten Pakket.

Resultaat

Klanten waardeerden de begeleiding met een 9, herstellen financieel en ervaren meer perspectief. 70% van de deelnemers betaalt de premie, ten opzichte van 30% voor deelname.
Door het verbeterde betaalgedrag zijn er minder financiële handelingen (telefoongesprekken en brieven) nodig.

In samenwerking met

Vaste lasten partners zoals zorgverzekeraars, energieleveranciers en woningcorporaties.
Zij zien als eerste dat klanten hun rekeningen niet meer goed kunnen betalen. En kunnen het Vaste Lasten Pakket aanbieden als een steuntje in de rug.

Ook gemeenten kunnen het Vaste Lasten Pakket aanbieden, bijvoorbeeld als een vorm van nazorg na een intensief schuldhulpverleningstraject.

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.