#Blogs

Purpose in de praktijk: over veerkracht en vooruitkijken

10-03-2021

Dit jaabestaat Purpose 10 jaar.  Dat vieren we samen! We  spreken mensen die ons inspireren. Door de manier waarop zij betekenis geven aan hun leven en bijdragen aan een maatschappij met meer PurposeOntdek de inspiratie en ga mee op #ExpeditiePurpose.

Deze maand spreken we Jacqueline Brant. Zij is de eerste deelnemer van het Vaste Lasten Pakket (VLP). Het Vaste Lasten Pakket is een sociale innovatie die ondersteuning biedt aan mensen die financieel kwetsbaar zijn, en werd onder andere door Purpose ontwikkeld. Een eerlijk gesprek over lef, veerkracht en lessen voor de toekomst.

Naam: Jacqueline Brant 

Leeftijd: 53 

Leefsituatie: woont in Den Haag met 2 katten en een hond 
Wilde vroeger worden: tuinarchitect 

Waar droomde je vroeger van? 

‘Ik heb een grote liefde voor natuur. Het buiten zijn, me vrij voelen. Kantoorwerk is niks voor mij. Dat verklaart ook de opleidingen die ik heb gedaan. Eerst de Middelbare tuinbouwschool. Ik wilde tuinarchitect worden! Helaas kreeg ik een ongeluk aan mijn hand waardoor die niet meer goed functioneert.’

Jacqueline had nog meer tegenslag. Na de tuinbouwschool ging ze hommels kweken, maar viel ze van een stelling. En toen ze toch in een tuinbouwgroep terecht kwam bij de gemeente, liep het daar niet lekker in het team.

‘Ik kwam thuis te zitten. Dat is eigenlijk niks voor mij! Ik ging een nieuwe opleiding doen, in de milieutechniek. Dat ging goed, ik liep stage bij een bedrijf maar kon daar niet aan de slag. Daarna volgde een burnout. Weer zat ik thuis.’  

Jacqueline liet zich niet uit het veld slaan. Een opleiding beveiligingsbeambte volgde, en daarna een voor sociaaljuridisch medewerker. Steeds zette ze door, maar lukte het toch niet een geschikte baan te vinden. 

‘Tot ik op het punt kwam dat ik besefte dat dit niet ging lukken voor mij. Ik heb nu een WAO en vul mijn leven anders in. Met hobby’s en mijn dieren; 1 hond en twee katten.’

Je hebt veel tegenslag gekend, waar haal je de kracht vandaan om door te gaan? 

‘Ik kom uit een gezin van alleen maar jongens. Mijn vader zei altijd: probeer het eerst zelf. Lukt het niet, vraag je om hulp. En mijn moeder is een heel sterke vrouw. Je mag verdriet en pijn hebben, maar ga niet bij de pakken neerzitten. We hadden het niet breed, maar er stond altijd eten op tafel. Dat is ook mijn kracht. Ik heb weliswaar geen kinderen, maar wel een hond en 2 katten. Ik eet wel een boterham minder als mijn hond tenminste maar een bakje eten kan krijgen.’

“Je mag verdriet en pijn hebben, maar ga niet bij de pakken neerzitten.”

Jacqueline Brant 

Je leeft nu met minder geld. Hoe is dat? 

Dat is heel hard. Omdat je elke keer tegen een muur van weerstand oploopt. Op veel dingen heb ik net geen recht, of ze verwachten dat ik met mijn lage inkomen reserveringen kan doen. Maar als mijn koelkast stuk is, heb ik niet zomaar genoeg geld op de bank om een nieuwe te kopen. Met mijn WAO kan ik van veel regelingen geen gebruik maken. Daardoor ben ik vaak niet in de gelegenheid om te sparen. Heel tegenstrijdig, want als ik vroeger helemaal niet had gewerkt, had ik gebruik kunnen maken van de sociale dienst. En daarmee recht op allerlei vergoedingen, toeslagen en regelingen. Ik val in een grijs gebied.’  

Wat moet er anders? 

Instanties moeten het gesprek met de persoon zelf aangaan, en bekijken of het wel klopt wat er uit de computer rolt. We zijn mensen, geen nummersEr is zoveel bureaucratie. Het ontbreekt aan goed luisteren en persoonlijke aandacht. Ik heb ooit vijf jaar geprocedeerd. Niemand die naar me luisterde, maar ik wist zo zeker dat ik gelijk had. Uiteindelijk kwam ik bij iemand terecht die mijn verhaal aanhoorde. Ik kreeg mijn gelijk en ontving een vergoeding van de proceskosten, zo’n 12.000 euro. Maar ook toen kwam de bureaucratie om de hoek kijken: het grootste deel daarvan moest ik vervolgens afstaan aan de belastingdienst. 

Je bent aangemeld voor het Vasten Lasten Pakket. Hoe kwam je daar terecht? 

Ik had mijn zorgverzekering te laat betaald. En ik had gevraagd of ik dit in termijnen kon betalen. De zorgverzekeraar was alert en wilde niet dat ik in grotere problemen terecht zou komen. Zodoende werd ik aangemeld bij de gemeente Den Haag en kreeg ik de doorverwijzing naar het Vaste Lasten Pakket.’  

Hoe helpt dit pakket jou?  

‘Ik zit in een lastige financiële situatie. Het Vaste Lasten Pakket zorgt ervoor dat al mijn vaste lasten op tijd worden betaald. Er kijkt altijd iemand mee of het klopt. Het is een warme hand op mijn schouder. Er zijn mensen die in de gaten houden of het financieel goed met me gaat. Het voelt daardoor alsof ik er niet alleen voor sta. 

“Het Vaste Lasten Pakket is een warme hand op mijn schouder.”

Jacqueline Brant

Mensen van het Vaste Lasten Pakket hebben mij geholpen: samen kijken we hoe mijn financiële situatie kan verbeteren. Het is de persoonlijke aanpak. Stel dat het verkeerd zou gaan en ik diep in de schulden kom. Dan is het fijn dat er iemand is die met mij meedenkt. Het voorkomt dat je het ene gat met het andere dicht. Daarbij krijg ik 30 euro per maand als beloning voor mijn deelname. Daar doe ik iets leuks van voor mijn dieren.’ 

Heb je een tip voor anderen in jouw situatie? 

‘Vertel het aan dierbaren als er iets niet gaat. Financiële problemen moet je niet laten oplopen, dan is het veel moeilijker om er later weer uit te komen. Vraag op tijd om hulp. Je kan het niet alleen, maar dat hoeft ook niet. Er zijn mensen en instanties die je wél goed kunnen helpen.’ 

Waar droom je nu van? 

Genieten zoveel ik kan. Elke dag, ook van de kleine dingen. Ondanks alle tegenslag loop ik nog altijd vrolijk rond in de wereldIk heb een huis, dieren, kan leuke dingen doen en bij mijn moeder langs. Ik geniet van iedere dag. Ik heb geld geleend van mijn moeder dat ik terugbetaald wil hebben voordat zij deze wereld verlaat. En….ik hoop nog een liefde te vinden. 

Purpose staat dit jaar in het teken van 10 jaar vertrouwen. Wat betekent vertrouwen voor jou?

“Ik heb vooral vertrouwen in mezelf. Ik ontmoet mijzelf iedere dag weer, en daar ben ik blij mee.”

Jacqueline Brant

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.