#Nieuws

Succesvolle Collenda meeting over sociaal incasseren

18-05-2022

Op dinsdag 17 mei waren we als spreker te gast bij een seminar over sociaal incasseren, dat werd georganiseerd door Collenda. Onder begeleiding van Rick van der Kleij ontstond een zeer interessante middag, met veel dialoog en een gezamenlijk besef dat er een forse crisis in de lucht hangt. 

Naast bijdragen van Stella de Swart, Eneco en Staedion, hebben we als Purpose twee bijdragen geleverd: 

  1. Een duo presentatie van bol.com en Purpose over het verandertraject naar sociaal incasseren bij bol.com, met behulp van de gezamenlijk ontwikkelde meetlat. 
  2. Een gesproken column van Dick-Jan Abbringh over de rol van sociaal incasseren in de komende crisis. 

Bijdrage Stella de Swart 

In een persoonlijke en kwetsbare bijdrage, legde Stella uit hoe ze door een waterval van traumatische ervaringen in de schulden terecht is gekomen. In haar zoektocht langs alle loketten van gemeente en schuldeisers heeft Stella het boek ‘Armoede krijg je gratis’ geschreven. Stella gaf het belangrijke advies om de aandacht te leggen op de mensen achter de problemen. Want het kan iedereen overkomen. Praat met, en niet tegen klanten. Een belangrijk vertrekpunt voor sociaal incasseren. Maar differentieer ook en combineer een strakke regie met empathie voor de situatie.

Bijdrage Anika Jansen (Staedion)

Een presentatie met gevoel van Anika Jansen. Hierbij ging het vooral over hoe Staedion erin is geslaagd om het aantal achterstanden fors terug te brengen (Huur Achterstands Percentage, HAP). Ook het traject om het aantal huisuitzettingen terug te brengen naar 0, was zeer interessant. De belangrijkste boodschap was de zorg of mensen de komende tijd hun huur nog kunnen betalen, met de stijgende energielasten en andere kosten van levensonderhoud. Ook nu al kan 12% van de mensen de verhoging van de energierekening niet meer betalen. De vrees is dat in het najaar en de winter veel mensen letterlijk in de kou komen te zitten. Hiervoor zijn intensieve oplossingen nodig. Verduurzaming is zo’n oplossing, waarbij de energierekening fors kan worden teruggebracht. Maar dat is niet genoeg. Er zijn nieuwe en onconventionele maatregelen nodig.

Bijdrage Eneco 

Robbertjan Boerke (manager partnerships) presenteerde de innovatieve credit management strategie van Eneco. Op het gebied van het terugdringen van achterstanden en mensen helpen om tot oplossingen te komen, werkt Eneco intensief samen met veel partijen waaronder de NSR. Ook hier is verduurzaming randvoorwaardelijk om de energierekening van veel Nederlanders naar beneden te brengen. De mensen die dit het hardst nodig hebben, kunnen dit niet zelf financieren. Deze uitdaging staat centraal in de huidige plannen die worden gemaakt. Hoe kun je mensen met een kleinere portemonnee helpen om te verduurzamen en zo de energierekening naar beneden te krijgen?

bol.com en Purpose 

Hanneke van der Woud (bol.com) en Kim Jochemsen (Purpose) hebben verteld over het veranderproces richting sociaal incasseren en de meetlat die speciaal voor dit doel is ontwikkeld. In een levendige duopresentatie hebben we laten zien hoe belangrijk het is dat incasso en het beleid op armoede en schulden gebaseerd is op het mensbeeld dat bewust en onbewust wordt gehanteerd binnen bol.com. De meetlat helpt om de discussie op gang te krijgen en met elkaar de juiste maatregelen te nemen om voor alle klanten een effectief en sociaal incassobeleid te implementeren. Na het eerste project in de zomer van 2021, zijn we nu bezig met de verdieping van de strategie.

Gesproken column over de maatschappelijke rol van sociaal incasseren 

Aan het eind van de dag heeft onze Dick-Jan Abbringh een gesproken column geïntroduceerd. Daarin heeft hij laten zien hoe belangrijk de maatschappelijke rol is van de incassobranche en de plek van sociaal incasseren in het bijzonder. Met de ontwikkeling van de huidige crisis van inflatie en energiearmoede, neemt de relevantie en het belang van de rol toe. Wat betekent dit?

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Purpose.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.