#Nieuws

Welkom Menno van Leeuwen bij Purpose!

17-02-2025

Wij zijn blij te kunnen melden dat Menno bij Purpose aan de slag gegaan als associate met focus op financiële gezondheid en sociaal incasseren. Hij brengt waardevolle kennis, ervaring en een sterk netwerk in, op het snijvlak van duurzaamheid en innovatie. Menno gaat bij Purpose het sociaal incasso programma helpen uitbouwen, samen met een groep bedrijven, instellingen en netwerken die als doel hebben van sociaal incasseren de norm te maken.  

De komende maanden zetten we nieuwe stappen in de doorontwikkeling en toepassing van twee strategische tools in de sociaal incasso toolbox: de Impact Calculator en de Footprint tool. Daarmee kunnen bedrijven de impact van sociaal incasseren berekenen en het een plek geven in hun duurzaamheidsverslag. Menno wordt de trekker van de proeftuin die dit samen, met een aantal koplopers in de markt, gaat voorbereiden en implementeren. Hierbij komt zijn kennis van duurzaamheidsverslaglegging en zijn ervaring met propositieontwikkeling goed van pas.    

Maak kennis met Menno van Leeuwen. Na 20 jaar ABN AMRO, waar hij aan diverse duurzame bankproposities heeft gewerkt, is Menno nu ruim 3 jaar zelfstandig adviseur met zijn bedrijf Mennovatie. Hij richt zich op bedrijven die een positieve impact willen realiseren, langs de as van de ‘E’ (milieu) en de ‘S’ (sociaal). Menno woont in Hoorn met zijn vrouw en heeft een zoon van 20 en dochter van 15. Naast zijn werk nu voor Purpose is Menno ook bestuurslid bij de Nederlandse Golf Federatie, uiteraard met de portefeuille duurzaam golf. Deze nevenactiviteit verraadt meteen zijn grootste hobby…  

Hoe kom je bij Purpose terecht? 

“Ik kende Purpose al uit de tijd dat ik bij Moneyou, een label van ABN AMRO, verantwoordelijk was voor de propositieontwikkeling van de Moneyou Go app. Daar leerde ik via straatinterviews en tests dat veel mensen slecht grip op hun geld hebben, ‘de maand steeds te lang was voor hun salaris’, daardoor veel stress ervaren. Ik moest de conclusie trekken dat de financiële sector waar ik onderdeel van was, deze doelgroep decennialang ‘onder’ heeft bediend. Dan heb ik het niet alleen over mensen in kwetsbare posities, waar schuldproblemen traditioneel spelen. Onze tests wezen op financiële stress bij een heel groot en divers segment: van jongvolwassenen, stellen die net samenwonen, zelfstandigen tot eigenlijk eenieder die door een onfortuinlijke gebeurtenis plotseling financiële uitdagingen krijgt.   

Vanaf dat moment heeft mijn carrière een duidelijk pad gekregen. Bij de keuzes van mijn werk is primair leidend de kans om positieve impact te creëren. Het eerste voorbeeld daarvan was de samenwerking die ik samen met Dick Jan startte in 2020 met het Vaste Lasten Pakket en onze ‘Moneyou potjes en slotjes’ oplossing. Onze samenwerking duurde slechts een jaar, maar we hebben daarna altijd contact gehouden. Toen Dick Jan mij eind december benaderde met wat vragen over CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is dit balletje gaan rollen.”  

CSRD? Leg uit, wat is dat en wat heeft dat te maken met Purpose en sociaal incasseren? 

“Afgelopen jaar heb ik bij Impact Institute gewerkt en daar veel bedrijven begeleid die moeten voldoen aan de nieuwe regels rondom duurzaamheidsverslaglegging. Het directief vanuit Europa (CSRD) reikt een aantal standaarden aan waaraan (middel)grote bedrijven moeten voldoen. Dit geldt zowel voor milieu-duurzaamheidsthema’s, zoals klimaatverandering of biodiversiteit, als voor sociale duurzaamheidsthema’s zoals ‘equal pay’ en sociale inclusie. We zien dat door de komst van ESG en CSRD het rapporteren in sociale en maatschappelijke jaarverslagen een vlucht neemt. Ik zie het als kans voor de bedrijven die sociaal incasseren als belangrijk thema zien, om op een consistente manier te rapporteren over hun beleid, actieplannen, vorderingen en maatschappelijke impact. De methodiek van Purpose die we daarvoor toepassen, met de ‘sociaal incasso Footprint tool’, laten we momenteel door accountants valideren. Dit gaat bedrijven helpen om efficiënter én impactvoller te rapporteren over sociaal incasseren. Daarmee wordt zo’n verslag veel méér dan een moetje, namelijk: een kapstok voor de transformatie.   

Hoe zie jij de regelgeving in praktijk uitpakken? 

“Voor veel bedrijven is het echt veel gedoe om te rapporteren. Er is momenteel binnen Europa een discussie gaande om dit efficiënter te maken, en dat begrijp ik. Toch zie ik veel bedrijven die over 2024 gaan rapporteren al de leiding pakken om transparant en ambitieus te zijn op veel duurzaamheidsthema’s. Uiteindelijk is het een kwestie van de lange adem. Een gemeenschappelijke taal die over enkele jaren gemeengoed is. Milieu en sociale impact krijgen daardoor meer gewicht naast sec financiële impact. Bedrijven en financiers zullen hier steeds breder op gaan sturen. Bovendien zal dit soort regelgeving sociale impact nadrukkelijker op de kaart zetten. Uiteindelijk hebben we dan ook een soort CO2 berekening voor sociale impact.” 

Purpose wil een actieve rol spelen om van sociaal incasseren de norm te maken. Hoe zie je dat voor je?  

“In al mijn duurzaamheidsprojecten heb ik gezien wat de kracht van samen is. Eenzelfde beweging zie ik bij Sociaal Incasseren. Purpose is een initiator op dit thema met adviesdiensten, projectbegeleiding en tools. Hierbij zoekt ze juist de cocreatie op met bedrijven die dit willen toepassen en met brancheorganisaties, overheden en bredere coalities die dit ook nastreven, zoals de NCFG. Geweldig dat bedrijven zoals Eneco, Evides, a.s.r. en VGZ al vorig jaar met ons samenwerkten in de proeftuin. Samen met hen en anderen die ook willen aansluiten kunnen we nu gaan opschalen. Social impact kwantificeren, rapporteren in een gestandaardiseerde vorm, zodat een norm ontstaat vanuit onze expertise én de praktijk.” 

Wat zijn jouw ambities als associate bij Purpose? 

“Ik kijk ernaar uit om met zoveel mogelijk belanghebbenden samen te werken rondom sociaal incasseren. Een grotere groep bedrijven bedienen uit diverse sectoren, met daarbij sterke aanhaking in het grotere ecosysteem rondom financiële gezondheid. Uiteindelijk zie ik voor me dat er een softwarematige benadering is waarin social impact gemakkelijk te meten is, laagdrempelig voor vele bedrijven om toe te passen en op te rapporteren. Sociaal incasseren wordt daarmee een no-brainer win-win-win: betere interne business case, betere meetbare benefits op lagere maatschappelijke kosten en het voorkomen van veel menselijk leed door financiële stress en schulden.” 

Wat is de eerste uitdaging en waar kijk je het meeste naar uit? 

“We willen de kopgroep van bedrijven die hier al mee bezig zijn uitbreiden. Dus als je dit leest en je hebt interesse: neem contact met ons op! Of je nu voorloopt op dit thema, of als je nog veel stappen moet zetten,  op dit thema gaan we laten we samen stap voor stap aan de slag gaan. Toepassen in de praktijk en best practices delen. 

Ik kijk ernaar uit om met de vele mensen binnen en rondom Purpose aan de slag te gaan. Een mooie groep slimme en betrokken mensen, waar sociaal incasseren als één van de social impact thema’s enorm leeft. Het enthousiasme van de roergangers Dick Jan en Sylvia is aanstekelijk. En ook geweldig om de missiegedrevenheid te zien bij de partners van Purpose die ik de eerste weken al heb gesproken. Dat smaakt naar meer (impact)!” 

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Purpose.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.