#Nieuws

Purpose lanceert Sociaal Incasso Toolbox tijdens succesvol event in Rotterdam

03-07-2024

Sylvia de Bruijn

Lanceringsevent inspireert ruim 80 deelnemers 

Op vrijdag 28 juni organiseerden wij met onze partners een event dat in het teken stond van de doorbraak van sociaal incasseren. Dit deden we met en voor organisaties in de incassowereld en het ecosysteem daaromheen: van schuldeisers tot deurwaarders, van ministeries tot brancheorganisaties. Er waren meer dan 80 mensen, die net als wij geloven in sociale incasso als oplossing voor de schuldenproblematiek. En niet alleen geloven, maar ook hard werken aan de doorbraak in Nederland!

Handelingsperspectief met de Sociaal Incasso Toolbox

De stap van ambitie naar praktijk is groot. Hoe krijg je als organisatie de handen op elkaar en de verandering naar sociaal incasseren op de rit? Daarom stond dit event in het teken van handelingsperspectief. En presenteerden we met trots drie nieuwe tools uit de Sociaal Incasso Toolbox die hieraan bijdragen.

Presentatie van de bijeenkomst Lancering Sociaal Incasso Toolbox - 28 juni 2024

Download de presentatie

Van escalatie naar coördinatie

Na het welkom van Sandra van Maarseveen (Eneco) en een korte introductie door Elze Ghijsen (Goldschmeding Foundation) gaf Dick Jan Abbringh zijn visie op de problemen die het huidige incassosysteem veroorzaakt. Ons systeem komt grotendeels uit een tijd waarin we dachten dat mensen met schulden daarvoor moesten boeten. Gelukkig is dit beeld gekanteld. Maar de aanpassing van wetten, processen en werkwijzen loopt hierop achter.

Toch is er momentum! Terwijl de overheid bezig is met verbetering van het wettelijk stelsel, zijn de schuldeisers en hun ketenpartners nu al aan zet om hun eigen beleid en processen aan te passen naar sociaal incasseren.

“Sociaal incasseren is gebaat bij samenwerking tussen schuldeisers. Anders ontstaat er een waterbed-effect, waarbij schuldeisers die sociaal incasseren aan het kortste eind trekken. Mensen met problematische schulden zijn dan het slachtoffer. Het is dan ook tijd dat schuldeisers samen werken voor een gemeenschappelijke betaalregeling.”

Dick Jan Abbringh (Purpose)
Mandy de Hart (fotograaf: Ruben Philipse)

SI-professionals: dé ontmoetingsplek voor de incassowereld
Onze nieuwe community-manager Mandy de Hart vertelde over SI-professionals: dé ontmoetingsplek voor iedereen die met sociaal incasseren verder wil. SI-professionals is meer dan een online platform: het is als het ware ons ‘clubhuis’. Je vindt er inspiratie en kennis, toegang tot de Sociaal Incasso Toolbox vol handelingsperspectief en ontmoetingen met gelijkgestemden. We organiseren sessies – live en online – op het gebied van kennis en vaardigheden, beleid en actualiteit en rondom de Toolbox. Door samen te leren en aan de slag te gaan versterken we de beweging naar sociaal incasseren in de eigen praktijk en de hele markt.

Lees meer over SI-professionals

Drie nieuwe tools in de Sociaal Incasso Toolbox

De afgelopen maanden hebben we samen met onze ontwikkelpartners Eneco, Coöperatie VGZ, Aegon/a.s.r. en Evides hard gewerkt aan de ontwikkeling van drie nieuwe tools voor de Sociaal Incasso Toolbox. Dit zijn praktische instrumenten die je helpen om je sociale incasso ambities te realiseren. 

Thijs Bierens (Evides), Ilja Koppers (a.s.r./Aegon) en Eric Landwaart (Miles Research) demonstreerden de Klantmodule. Dit onderzoeksinstrument geeft inzicht in hoe jouw (sociale) incasso-aanpak beleefd wordt door jouw klanten. Zo leer je wat er beter moet.

”Samenwerking in de hele keten kan het verschil maken voor veel mensen. Mooi initiatief! ”

Roel Hopman (Geldfit)

Robbertjan Boerke (Eneco) en Arjan Knegt (VGZ) introduceerden de Impact Calculator. Jesper Janssen (Purpose) gaf een korte demo van deze indrukwekkende tool, waarmee je de maatschappelijke impact en interne businesscase van jouw incassoproces berekent. Zo reken je bijvoorbeeld door welke maatschappelijke besparingen een aanpassing in het incassoproces opleveren, onder andere doordat je klanten minder stress ervaren.

Tot slot gaven Miki Peric (Eneco) en Koen van der Veer (Purpose) een sneak preview van de nieuwste tool: de Footprint, die nog in ontwikkeling is. Hiermee zijn organisaties straks in staat sociaal incasseren op te nemen in hun (CSRD) duurzaamheidsrapportages.

Meer weten over de nieuwe tools? Neem direct contact op met Koen van der Veer (Productmanager SI Toolbox)

Aan de slag!

Sylvia de Bruijn (Programma Manager Sociaal Incasseren bij Purpose) kijkt als dagvoorzitter terug op een geslaagde middag vol inspiratie en gedeelde ambities. “We voelen het momentum, dat is supermooi. Maar nu moeten we echt aan de slag!”

Fotograaf: Ruben Philipse

Lid worden van SI-professionals? Aan de slag met de Toolbox? Neem contact op!

Medemenselijk ondernemen
Sociaal incasseren is onderdeel van Medemenselijk Ondernemen, waarbij organisaties oog hebben voor de belangen en het welzijn van alle betrokken stakeholders. Door sociaal te incasseren neem je verantwoordelijkheid voor het welzijn en belang van je klanten, ook als ze hun rekening niet kunnen betalen. 

Heel veel dank aan Eneco, die hun mooie kantoor en facility-team voor de organisatie van dit event ter beschikking stelden!

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Sylvia de Bruijn.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.