Ruim een half miljoen huishoudens in Nederland heeft te maken met energiearmoede. Vooral gezinnen met een laag inkomen en slecht geïsoleerde huizen zijn de dupe van stijgende energieprijzen. Om hen mee te krijgen in de energietransitie is het des te belangrijker om betalingsachterstanden klein te houden en verdere financiële problemen te voorkomen. “Juist in tijden waarin het voor zoveel huishoudens financieel moeilijk is om rond te komen, kunnen we alleen verder door sociaal te incasseren”, stelt Robbertjan Boerke, Partnership Proces & Credit Riskmanagement bij Eneco Creditmanagement.
Inclusief
Boerke noemt sociaal incasseren een onderdeel van ‘wie wij als Eneco zijn’, waarbij het belangrijk is dat ze inclusief zijn. “Door te herkennen dat er groepen mensen zijn met geldproblemen en geldzorgen in je proces, zijn we continu bezig om te kijken hoe we iedereen het beste kunnen bedienen.”
“Wij zijn van mening dat je juist als grote incasserende partij een extra verantwoordelijkheid hebt naar je klant. Zo is het bij betaalproblemen allereerst belangrijk om zo veel als mogelijk in contact proberen te komen, mee te denken met een passende oplossing en de communicatie af te stemmen op de klant die veel stress kan ervaren. Gelukkig zie ik dat dat steeds vaker goed gaat in de markt, maar er zijn geen harde afspraken -laat staan wetgeving- voor. Recent onderzoek van De Ombudsman heeft het belang van breed geaccepteerde sociale incasso nogmaals bevestigd. Het is hierbij belangrijk dat er koplopers zijn die helpen om de beweging naar sociale incasso op gang te brengen en oplossingen te bedenken.
Dat gebeurde bijvoorbeeld op het hoogtepunt van de energiecrisis. Een aantal energiebedrijven heeft hierdoor samen met de overheid het Noodfonds Energie kunnen opzetten voor de betaalbaarheid van de energierekening in Nederland.“
Impact meten & nieuwe verdienmodellen
“Het oude incasseren is niet meer van deze tijd en uiteindelijk helpt het ook niemand: de klant niet, ons als bedrijf niet en de maatschappij al helemaal niet. Als we vooruit willen als maatschappij, dan moeten we gezamenlijk kiezen om de overstap te maken van klassiek naar sociaal incasseren.”
Om die beweging te versnellen werkt Eneco mee aan de Sociaal Incasso Toolbox van Purpose. Dit zijn praktische tools voor organisaties om hun incassoproces te verbeteren. “Wij doen graag mee aan initiatieven die schaalbaar zijn en in potentie een nationale beweging vormen. Dit initiatief brengt partijen samen om zo gezamenlijk vraagstukken rondom sociaal incasseren aan te vliegen en op te lossen”, vertelt Boerke enthousiast.