#Nieuws

Evides gaat voor een culturele verandering

23-07-2024

Schoon water is geen luxeproduct, maar een basisbehoefte. Waterbedrijf Evides is zich dan ook bewust van haar maatschappelijke positie. Hun ambitie? Helemaal geen waterafsluitingen meer doen. Dat vraagt om een mensgerichte aanpak, zeker in het incassoproces. Eén waarbij er begrip is voor de ontstane situatie zonder oordeel over de betalingsachterstand, en waar iedereen gedreven is om de klant te helpen bij het oplossen ervan.

Programmamanager duurzaamheid Charlotte de Jong, die zich intensief bezighoudt met impact meten en rapporteren, en marketeer Thijs Bierens, die tien jaar op de incassoafdeling heeft gewerkt, zijn nauw betrokken bij de overstap naar sociaal incasseren: “Wij willen laten zien dat met sociaal incasseren aan de slag gaan werkt.”

Menselijk communiceren

Zowel Charlotte als Thijs benoemen het belang van een persoonlijke benadering bij incasseren. “Het is vaak niet zo dat iemand niet wil betalen, maar dat ze niet kunnen of het niet meer overzien,” vertelt Charlotte, “Je kunt niet altijd alles oplossen, maar de manier waarop je met mensen communiceert bij betalingsproblemen is ontzettend waardevol. Dat zie je misschien niet direct terug in een rapportage, maar dat is wel de achterliggende gedachte. Daar proberen we zoveel mogelijk aandacht voor te hebben.”

“Daarbij is het belangrijk dat je medewerkers hebt met de juiste skills,” vult Thijs aan, “want je voert bij sociale incasso een ander gesprek met mensen. Je vraagt hoe ze er financieel voorstaan en of je daarin iets kan betekenen, wat ze nodig hebben om het probleem op te lossen. Dus moeten wij ervoor zorgen dat medewerkers dat op een empathische manier doen en goed weten wat er aan hulpverlening en oplossingen mogelijk is.”

Een complete visie

Er lag dus al een goede basis voor een sociale incasso-aanpak, maar de invulling mocht nog concreter. Thijs vertelt: “Op een gegeven moment waren we bezig met een nieuwe opzet van onze samenwerkingen met externe incassopartners. Daarvoor wilden we goed op papier zetten hoe wij vinden dat incasso eruit moet zien. Dat bleek nogal een opgave te zijn, waar we best wat hulp bij konden gebruiken. Dus hebben we Purpose ingeschakeld.”

“Samen hebben we een complete visie geformuleerd, met de blik naar de toekomst: sociaal incasseren is voor ons een probleemoplossende aanpak en iets dat we samen doen – met klanten, maar ook met andere partijen zoals hulpverleners en gemeenten.”

Evides is daarna betrokken gebleven bij het verder uitwerken en verspreiden van het sociaal incasseren-gedachtegoed. Onder andere door Purpose te helpen bij het ontwikkelen van de verschillende tools in de Sociaal Incasso Toolbox, waarmee je de impact van sociale incasso echt inzichtelijk maakt.

”Wij willen dat meerdere partijen zich gaan committeren, zodat we die cultuurverandering samen voor elkaar gaan krijgen.”

Thijs Bierens

Concrete inzichten

“Om iets te kunnen verbeteren, moet je inzicht hebben in waar je staat,” vertelt Charlotte. “En je moet bedenken waar je naartoe wilt. Vervolgens meet je steeds hoe het gaat. Welke onderdelen werken wel en welke onderdelen niet? Zo maak je inzichtelijk wat de voortgang is en kun je steeds weer nieuwe stappen zetten richting jouw doel.”

Evides heeft geholpen bij de ontwikkeling van nieuwe sociaal incasso tools, zoals  de Klantmodule en de Impact Calculator. Daar maken zij ook zelf gebruik van, wat waardevolle inzichten oplevert. Charlotte: “De Impact Calculator maakt concreet wat de brede maatschappelijke kosten zijn van een klassiek incassotraject. Ik vond het best schokkend om te zien hoeveel dat is. En dat zijn dan alleen de euro’s. Daar zit nog een hele wereld achter. Zoals stress en allerlei gezondheidsproblemen die het bij mensen veroorzaakt.”

“Ik vind de wetenschappelijke onderbouwing die achter de Impact Calculator zit erg fijn,” vervolgt ze. “Het geeft een sterkere basis voor de duurzaamheidsrapportage. Ik heb echt het gevoel: hier kunnen we wat mee.”

Sociaal Incasso Toolbox

De Sociaal Incasso Toolbox is een verzameling van praktische instrumenten om van de sociale incasso ambitie werkelijkheid te maken. De tools zijn ontwikkeld proeftuinen, samen met koplopers in de markt: a.s.r./Aegon, Evides, Eneco en VGZ.

Een andere tool, de Footprint (nog in ontwikkeling), is voor Charlotte ook erg nuttig. “Met de Footprint krijg je in beeld wat de maatschappelijke afdruk van jouw organisatie is door jouw incasso-aanpak, en op welke onderdelen je nog kunt verbeteren. Hoe kun je daar het beste over rapporteren, bijvoorbeeld in de duurzaamheidsrapportage? Hoe kijk je überhaupt tegen de problematiek aan? Hoe omschrijf je je opties daarin en hoe laat je zien dat hetgeen wat je doet ook daadwerkelijk effect heeft? De Footprint geeft daar handvatten voor. Zo kun je laten zien of je je gestelde doelen gaat bereiken en waar je nog kunt bijsturen.”

Culturele verandering

Het is nog best een uitdaging om breder draagvlak voor een sociale incasso-aanpak te creëren. Het gaat immers om meer dan alleen een verandering in je eigen organisatie, aldus Thijs:

“Voorheen ging incasso uit van het idee: ‘als iemand een probleem heeft, is dat een kwestie van eigen schuld.’ De afgelopen jaren is er steeds meer de realisatie dat schulden vaak ontstaan door omstandigheden buiten die persoon zelf om. Daarvoor moeten we een oplossing bieden, in plaats van het probleem te verergeren. Die culturele omslag moeten we écht maken, ook buiten de incassowereld.”

Vanuit dat perspectief heeft Evides een mooie doelstelling. Thijs: “Wij willen dat meerdere partijen zich gaan committeren, zich sociaal incasseren eigen maken. Zodat we die cultuurverandering samen voor elkaar gaan krijgen.”

”Met sociaal incasseren aan de slag gaan, werkt.”

Charlotte de Jong

Samen verbeteren

Daarvoor is samenwerking nodig. Evides is één van de partijen die hierin het voortouw neemt. Thijs vertelt: “Wij doen veel om het maatschappelijk middenveld te betrekken in ons incassoproces. We hebben samenwerkingen met gemeenten en hulpverleners, leveren input rondom schuldhulpverlening en vroegsignalering, en hebben afspraken met bewindvoerders. We willen leren van elkaar en met elkaar integrale oplossingen bieden.“

“Want het valt of staat met samenwerkingen. Als er één partij in de keten zit die de visie niet deelt, dan heb je al een probleem. Dat is dan ook een reden voor ons om mee te doen met de Sociaal Incasso Toolbox en SI-professionals. Om anderen te enthousiasmeren, uit te dagen en te inspireren.”

Charlotte sluit zich daarbij aan: “Het is ook gewoon leuk om van elkaar te leren. Te zien dat die gezamenlijke drive om een positief verschil te maken voor klanten en de maatschappij zo sterk is. Met het ontwikkelen van de tools willen wij bovendien laten zien dat hiermee aan de slag gaan werkt. We willen daarmee ook andere bedrijven binnen én buiten onze sector inspireren. Zo hopen we dat nog meer ondernemers zich aansluiten en dat sociaal incasseren nog breder gedeeld wordt.”

Nieuwe tools in de Sociaal Incasso Toolbox

Calculator

Deze tool berekent de effecten van sociaal incasseren voor je organisatie, klanten en de maatschappij. Door organisatiedata in te voeren en aan te geven welke stappen je wilt zetten op het gebied van sociaal incasseren, berekent de calculator de effecten. Doel is je beoogde beleidsaanpassingen te onderbouwen en de waarde van het doorvoeren van veranderingen in het incassoproces in te schatten.

Footprint

Hiermee kunnen organisaties transparant rapporteren over de impact van sociaal incasseren. Zowel op het gebied van de organisatie zelf, als breder voor de maatschappij. Het in kaart brengen van de impact van sociaal incasseren kan hiermee in woorden en cijfers worden vastgelegd. Het toont aan dat een organisatie zich bewust is van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en actief bijdraagt aan een financieel gezonde samenleving.

Klantmodule

Dit onderzoek laat zien of jouw koerswijziging het gewenste effect heeft op de mensen voor wie je het doet. Het helpt organisaties bij het in kaart brengen van de impact van jouw incassoproces op de klant.

Wil je meer weten over de ontwikkeling en de toepassing van deze tools? Of ben je geïnteresseerd om hier met jouw organisatie een actieve rol in te spelen? Lees hier meer op de website of neem direct contact op met Koen van der Veer

De Sociaal Incasso Toolbox wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Koen van der Veer.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.