#Onderzoek

Bijdrage van geschilleninstantie SKGZ aan goede toegang tot zorg

In het kort

De SKGZ staat voor goede toegang tot zorg. Daar heeft iedereen recht op. De SKGZ is er als officiële geschilleninstantie voor consumenten en hulpverleners met een vraag of klacht over de zorgverzekering en werkt samen met zorgverzekeraars, uitvoeringsorganisaties en toezichthouders. Wij onderzochten de effectiviteit van hun dienstverlening en de doeltreffendheid van hun klachtenprocedure.

Wist je dat...

… SKGZ staat voor Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering?

… SKGZ jaarlijks ruim 450.000 contactmomenten met consumenten heeft?

Projectinformatie

Opdrachtgever

SKGZ​

Looptijd

September 2024 - januari 2025

Rol Purpose

Onderzoeker

Purposeteam

Nikie en Sander

Doeltreffende geschillenprocedure voor goede zorg

Via vier functies werkt de SKGZ aan een betere toegang tot zorg voor iedereen: voorlichten, bemiddelen, beslechten en signaleren & adviseren.

De SKGZ heeft de wens om de evaluatie van de klachtenprocedure te integreren in een breder proces van een lerende organisatie. Daarom onderzochten wij:

  • Wat is de aard van het effect van de dienstverlening van de SKGZ op consumenten, zorgverzekeraars en het zorgverzekeringsstelsel?
  • Hoe doeltreffend was de klachtenprocedure van de SKGZ in de periode 2022-2023 en wat zijn aandachtspunten voor de toekomst?

De impact van dit project...

De SKGZ biedt een laagdrempelige manier om geschillen tussen consumenten en bedrijven op te lossen. Hierdoor hoeft de consument niet naar de rechter om zijn recht te halen. Uitkomsten van dit onderzoek dragen daarmee bij aan gelijke toegang tot zorg voor iedereen.

Verandertheorie als onderzoeksraamwerk

Centraal in onze aanpak stond het opstellen van een verandertheorie met de SKGZ. Een veranderverhaal (ofwel: Theory of Change) laat zien hoe de SKGZ impact wil maken en dient als raamwerk voor kwalitatieve toetsing. Een veranderverhaal is altijd gebaseerd op de aanname dat de aanpak leidt tot bepaalde resultaten, die op hun beurt effecten veroorzaken. Deze effecten moeten ertoe leiden dat de impactdoelstelling bereikt wordt. ​

Om tot een verandertheorie te komen stelden we de volgende vragen:​

  1. Welk maatschappelijk probleem wil de SKGZ oplossen? Voor wie? Welke oplossing bied je?​
  2. Wie zijn betrokken bij dit maatschappelijk probleem?​
  3. Waar wil je over 5-10 jaar staan? Wat is je ambitie?

Toetsen bij stakeholders

Na het opstellen van de verandertheorie hebben we deze getoetst bij belangrijke stakeholders. Deze toets moest uitwijzen of de SKGZ ook de effecten bereikt die zij hoopt te bereiken. De uitkomsten van deze toetsing zijn gecombineerd met andere beschikbare effectmetingen en klantonderzoeken. De volgende stakeholders hebben we gesproken:​

  • 2 focusgroepen met consumenten en sociaal advocaten​
  • 2 focusgroepen met uitvoerende medewerkers van zorgverzekeraars en met managers en directieleden van dezelfde verzekeraars​
  • Interviews met stakeholders, zoals de Patiëntenfederatie Nederland en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het resultaat: effecten in kaart en handelingsperspectief

Uit de analyse van de klachtenprocedure op basis van de implementatiewet, bleek dat de SKGZ een doeltreffende klachtenprocedure hanteert. Op basis van de kwalitatieve toetsing brachten we in kaart wat het effect is van de SKGZ op consumenten, zorgverzekeraars en overige stakeholders. Ook formuleerden we een aantal aanbevelingen hoe de SKGZ nog meer impact kan maken.

De verandertheorie kan in de toekomst gebruikt worden als onderzoeksraamwerk voor kwantitatieve monitoring.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Nikie Kuijt.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.