#Onderzoek

Effectmeting jongerenschuldenaanpak New Future Haarlem

Effectmeting

In het kort

Het verkleinen van sociale ongelijkheid. Dat is waar we naar streven binnen Purpose, maar dit kunnen we natuurlijk niet alleen. Gemeente Haarlem zet zich al jaren in om jongeren te ondersteunen bij het aanpakken van schulden en het verbeteren van hun toekomstperspectief middels de New Future aanpak. Purpose was ingeschakeld om voor de deelnemende gemeenten een effectmeting én maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) uit te voeren.

Gemeente Haarlem 'Effectmeting jongerenaanpak New Future' 2024

Download rapport

Projectinformatie

Opdrachtgever

Gemeente Haarlem

Looptijd

September 2023 t/m mei 2024

Rol Purpose

Onderzoeker

Purposeteam

Sander en Jesper

New Future in het kort

Gemeente Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede en Velsen hebben een schuldenaanpak specifiek voor jongeren, New Future. Jongeren volgen een intensief traject waarin ze werken aan hun schulden en hun toekomstperspectief. Dit doen zij in samenwerking met het Jongerenwerk van welzijnsorganisatie perMens. Binnen dit traject zoekt de gemeente een oplossing voor de schulden en betaalt de jongere een bedrag wat hij/zij kan missen.

De impact van dit project

Met New Future werken jongeren in de gemeente Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Velsen en Zandvoort aan hun schulden en problematiek op andere leefgebieden. Dit geeft hen toekomstperspectief.

Positieve effecten op jongeren

Purpose onderzocht het effect van New Future en laat zien dat jongeren worden geholpen met hun schulden en toekomstperspectief.

  1. Jongeren worden geholpen uit de bijstand (36 van de 53 jongeren zijn uitgestroomd uit de bijstand)
  2. Jongeren worden geholpen uit bewind (11 van de 18 jongeren zijn uitgestroomd uit schuldenbewind)

Vanwege beperkte databeschikbaarheid was het niet mogelijk om het effect op andere leefgebieden te meten.

Wist je dat...

In totaal 238 jongeren zich bij de gemeente hebben aangemeld voor een New Future-traject (sinds 2017)

Van deze trajecten 75% succesvol is afgerond (of nog steeds in uitvoering)

Bijna 70% van de jongeren die tijdens het traject een bijstandsuitkering ontvingen, nu uit de bijstand zijn gestroomd

Ruimte voor verbetering

Uit het onderzoek bleek ook dat New Future nog intensiever kan samenwerken met partners op andere leefgebieden, zoals verslaving, om de oorzaak van de schulden beter aan te pakken.

Bovendien weet New Future nog niet iedereen te bereiken: het aantal aanmeldingen van vrouwen is relatief laag en in de kleinere gemeenten loopt het aantal aanmeldingen nog achter.

Hoe nu verder?

Er was niet voldoende data beschikbaar om het effect op andere leefgebieden te meten. De deelnemende gemeenten en perMens zijn, op advies van Purpose, momenteel bezig om de dataregistratie beter in te richten zodat deze effecten toekomstig wel kunnen worden gemeten.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Sander Spinder.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.