Samen op weg naar sociaal incasseren

Sociale Incasso komt in beweging

De wereld van de incasso is in beweging. In de afgelopen jaren hebben organisaties en overheden stappen gezet om socialer te incasseren. Maar in de praktijk wordt het ideaal van sociaal incasseren nog lang niet altijd behaald. Vaak blijft het bij goedbedoelde intenties en gefragmenteerde initiatieven. En als een organisatie écht stappen wil zetten om van intentie tot realiteit te komen, vinden ze het vaak lastig om te bepalen welke stappen ze moeten nemen. Dat kan anders! 


Het is de missie van Purpose om een doorbraak van sociale incasso in Nederland te realiseren

Nieuwsgierig geworden?

Bel of mail

Sylvia de Bruijn

+31 652 447 196

Sociaal incasseren in de huidige tijd belangrijker dan ooit

Schulden zijn in Nederland een hardnekkig probleem en hebben grote gevolgen voor mensen. De schuldenproblematiek was al omvangrijk, maar wordt door de huidige inflatie en energiecrisis snel groter. Klanten met betalingsachterstanden komen in veel gevallen door de huidige incassoaanpak nog verder in de knel. Dit levert hen veel stress op. Met sociaal incasseren worden jouw klanten beter en duurzamer geholpen.


Ik wil niet dat mijn kinderen last hebben van mijn krappe beurs Ik kocht voor mijn zoon sportspullen op afbetaling die ik eigenlijk niet kan betalen. De boodschappen worden elke week duurder. En nu k 4

‘Sociaal incasseren’ - een heldere definitie

Er wordt veel geschreven en gepraat over sociaal incasseren en dat is natuurlijk mooi. Het thema ligt ook ons na aan het hart. Maar wat houdt het nou eigenlijk precies in? Samen met incasso-experts en primaire schuldeisers kwamen wij tot de volgende definitie:

 

Sociaal incasseren is een mensgerichte incassoaanpak,

gericht op passende en duurzame oplossingen,

met voordelen voor klanten, schuldeisers én maatschappij

 

In vier stappen naar sociaal incasseren

Er moet best veel gebeuren bij de omslag naar een sociaal incassoproces. Waar te beginnen? Dat is de vraag waar veel organisaties mee worstelen. Vanuit onze ervaring hebben wij een aanpak ontwikkeld die bestaat uit vier stappen. Lees snel verder of download onze introductie tot sociaal incasseren.


In vier stappen naar sociaal incasseren

1. De Meetlat Sociale Incasso helpt de ambitie te bepalen 

De eerste stap is te bepalen waar jouw organisatie nu staat en wat de ambitie is om naartoe te werken. Om organisaties hierbij te helpen ontwikkelde Purpose in samenwerking met bol.com en experts in de markt de Meetlat Sociale Incasso, die we gratis beschikbaar stellen aan iedereen die met sociaal incasseren aan de slag wil gaan. Het gezamenlijk invullen van de Meetlat zet het veranderproces in gang. Meer weten? Lees hier meer en download de Meetlat.


“Door het opstellen van een visie die door het hele team én het management onderschreven wordt heb je een basis waar je steeds op kunt terugvallen. Alle vervolgstappen toetsen wij aan deze visie. Dat geeft richting en houvast.”
– Annemarie Pronk, Evides

2. Verdiepende analyses leggen de vinger op de zere plek

Verdiepende analyses onderbouwen waar het huidige proces beter kan en moet. Dit verwerken we in een inspirerende ‘impactstory’, die helpt om op alle niveaus de handen op elkaar te krijgen voor een nieuwe incassoaanpak. Wij ontwikkelden bijvoorbeeld een impactstory voor bol.com.

 

3. Samen ontwerpen we een nieuw proces dat invulling geeft aan de ambitie

In co-creatie met jouw organisatie, partners en experts ontwerpen we een nieuw proces dat inzet op duurzame oplossingen voor klanten. Vervolgens stellen we een implementatieplan op om de nieuwe sociale incasso-aanpak in de praktijk te brengen. Wij hielpen bijvoorbeeld Evides bij het opstellen van een implementatieplan, waarna zij zelf aan de slag konden met de implementatie. Lees hier hoe de projectleiders van Evides en Purpose terugblikken op de samenwerking. 

 

4. Realisatie raakt het eigen proces én de samenwerking met incassopartners

Nadat alle plannen opgesteld zijn, is het tijd om de nieuwe werkwijze stap voor stap in de praktijk te brengen in het eigen proces en in samenwerking met de incassopartners. Een belangrijke stap in de implementatie van een nieuwe sociaal incasso aanpak is vaak een aanbesteding om een incassopartner te vinden die aansluit bij jullie nieuwe visie. Hiervoor ontwikkelen wij samen met de markt de Leidraad Sociale Incasso. Meer weten? Lees hier verder!


"Ik heb de samenwerking met Purpose ervaren als heel professioneel. Ondanks dat de tijdslijn ontzettend ambitieus was (…) wordt zowel inhoudelijk als qua vormgeving een hoge standaard gehaald. Ik krijg er enorm veel energie van."
– Hanneke van der Woud, bol.com (nu Eneco)

Vragen of interesse? Neem contact met ons op!

Kunnen wij jou verder helpen om sociaal incasseren écht in de praktijk te brengen? Onze sociaal incasso-experts staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden! Neem direct contact op met Sylvia de Bruijn of laat een reactie achter in onderstaand formulier!


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor jouw vraag! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.Op dit formulier is onze privacy policy van toepassing

Onze praktijkvoorbeelden