Breuklijnen in samenleving voor iedereen zichtbaar en voelbaar
Het afgelopen jaar zijn er nieuwe breuklijnen zichtbaar in de samenleving. Daarnaast worden bestaande breuklijnen dieper: arm versus rijk, gevaccineerd versus ongevaccineerd, overheid versus burger, mens tegen systeem, werk versus werkloos, randstad versus platteland en huizenbezitters versus huurders. Deze breuklijnen lopen dwars door de organisaties en families heen. De resulterende spanningen zijn zichtbaar voor iedereen in de samenleving. Het vertrouwen is op een dieptepunt gekomen.
Afgelopen jaar hebben verschillende mensen, waaronder rabbijn Soetendorp, Machteld Huber en Jaap Winter een bijdrage geleverd aan onze jubileumcampagne #ExpeditiePurpose. In hun verhalen noemen ze drie belangrijke factoren die leiden tot breuklijnen in de samenleving die nu zo zichtbaar zijn;
- De informatievoorziening; mensen leven in andere werelden en begrijpen elkaar niet meer.
- De afwezigheid van dialoog; het lukt niet meer om met elkaar het gesprek aan te gaan.
- Het ontbreken van vertrouwen; groepen wantrouwen elkaar en instituties.
Het ideaal van de eerlijke maatschappij
Voor mij heeft een ideale maatschappij weinig en ondiepe breuklijnen. Het zou niet moeten uitmaken waar je wieg heeft gestaan. In een eerlijke maatschappij heeft iedereen dezelfde kans om met talent en hard werken zich een goede plek te verwerven in de maatschappij en economie.
Ik zie vier factoren die van belang zijn voor iemands sociale kansen:
- Gezondheid – Fysieke en mentale gezondheid is cruciaal om mee te doen in een eerlijke maatschappij. Daarvoor is het nodig om gezond gedrag te stimuleren en toegang te bieden tot betaalbare zorg.
- Opleiding – Een hoogwaardige opleiding en toegang tot goed onderwijs is cruciaal voor een goede toekomst.
- Werk – Toegang krijgen tot de arbeidsmarkt en ondernemerschap is cruciaal. Werk en ondernemerschap is veel meer dan geld verdienen. Het geeft identiteit en sociale aansluiting.
- Inkomen – Inkomen resulteert uit de eerste drie factoren. Talent, gezondheid, opleiding en werk geeft kans op een goed inkomen.
De kansen om mee te doen in de maatschappij zijn optimaal als je gezond bent, een goede opleiding hebt met een goede baan en inkomen. Dit is niet aan iedereen gegeven, maar de kansen hierop zijn niet goed verdeeld. Het maakt dus helaas veel uit waar jouw wieg heeft gestaan. Persoonlijk vind ik dat we hier als Purpose ons voor moeten inzetten in de komende 10 jaar.
Welke breuklijnen kiezen wij als Purpose?
Als Purpose gaan we ons de komende 10 jaar inzetten voor een eerlijke maatschappij in Nederland. We richten ons op het helpen van kwetsbare groepen om hun kansen te vergroten. Dit betekent dat we met onze initiatieven en projecten een bijdrage willen leveren aan:
- Armoede bestrijden – Breuklijn arm versus rijk (SDG 1)
- Gezondheidsverschillen verkleinen – Breuklijn ongezond versus gezond (SDG 3)
- Onderwijs verbeteren – Breuklijn laag versus hoog opgeleid (SDG 4)
- Arbeidsparticipatie vergroten – Breuklijn werkloos versus werk (SDG 8)
Deze vier breuklijnen zijn niet willekeurig gekozen. Onze ervaring is dat juist deze randvoorwaarden nodig zijn om sociaal mobiel te kunnen zijn. Mensen kunnen hun leven hiermee structureel verbeteren. Hierdoor wordt onze impact merkbaar in de huiskamer. Elke bijdrage aan dit doel helpt.