#Blogs

Eva's top 5 over vitaliteit

07-08-2019

Thijs Bodmer

Zorg en vitaliteit zijn onderwerpen die iedereen bezig houden. Niet voor niets is er dus een hoop over geschreven en gemaakt. Ik deel hier graag mijn top 5 met jullie!

  1. Serie – ‘Stuk’

De filmische documentaireserie ‘Stuk‘ gaat niet specifiek over vitaliteit, maar over wat er met je gebeurt als je opeens van zorg afhankelijk bent. In Stuk worden mensen gevolgd tijdens hun verblijf in een revalidatiecentrum. Naast dat het interessant is om te zien hoe mensen het leven weer oppakken als het noodlot toeslaat geeft het ook een mooi kijkje in de revalidatiezorg. Verder zijn de mooie muziek, voice-over en beelden een genot om naar te kijken. Ik was geboeid van begin tot eind.

  1. Boek – ‘Die ene patiënt’

Ik ben geen dokter en bekijk de zorg vanuit een meer organisatorisch oogpunt. Het is dan soms nodig om niet naar die éne individuele patiënt te kijken maar naar een hele groep patiënten. Doktoren daarentegen hebben dagelijks één-op-één contact. Het lijkt mij verschrikkelijk moeilijk om afstand te bewaren van al die persoonlijke verhalen. In ‘Die ene patiënt’ vertellen artsen over die ene patiënt waarbij afstand bewaren moeilijk was en hun kijk op patiëntenzorg voor altijd veranderde.

Je kunt het boek ‘Die ene patiënt’ hier bestellen.

  1. Podcast – David van Bodegom

Ik luister graag naar de podcasts van de Universiteit van Nederland. Nederlandse topwetenschappers vertellen kort over hun onderzoek. Voor iedereen die het leuk vindt om meer te leren over veel verschillende onderwerpen, kan ik de hele reeks aanraden. In het kader van ‘vitaliteit’ kan ik degene van David van Bodegom aanraden. Hij legt uit wat we kunnen leren van Ghanezen over gezond oud worden.

Luister de podcast van David van Bodegom hier.

  1. Documentaire – The world’s best diets

‘The world’s best diets’ is een combinatie van een reisprogramma en een documentaire over hoe mensen eten in verschillende landen. Een leuke luchtige documentaire waarin je ziet hoe de gemiddelde weekboodschappen in een land er uit zien. Ik vond het interessant om te zien hoe groot de verschillen over de wereld zijn!

  1. Onderzoek

Er wordt een heleboel onderzoek gedaan naar gezond worden en blijven. Vitaliteit is een complex proces waar correlatie nogal eens verward wordt met causaliteit*. En het is dus ook moeilijk om te achterhalen wat je moet doen om echt gezond oud te worden. Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden. De grote vraag is: Waarom? Dan Buettner ging op zoek naar antwoorden en vond niet één antwoord voor succes, maar een ingewikkeld samenspel van factoren. De les voor mij is: geniet met mate! Een ode aan het gematigde leven zonder superfoods en ingewikkelde sportprogramma’s .

* Over waarom dat erg is schreef de Correspondent een goed artikel.

Download hieronder het onderzoek ‘Blue Zones: Lessons from the world’s longest lived’.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Purpose.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.