#Blogs

Interview met Marian over het doen van persoonlijke interviews

twee mensen drinken koffie
26-03-2024

Marian Broere

Minimaregelingen, armoedebeleid, patiëntervaringen, incasso & schuldenproblematiek.

Dit zijn thema’s die regelmatig terugkomen in onze projecten. Hiervoor spreken we met inwoners of patiënten en je kunt je voorstellen dat dit regelmatig persoonlijke, moeilijke en soms pijnlijke gesprekken zijn. Vaak is iemands verhaal niet beperkt tot de schuld of de ziekte waar ons onderzoek zich op richt. Er spelen meestal nog veel andere zaken die impact hebben op iemand. Wij vinden het daarom erg belangrijk om iemand op zijn of haar gemak te stellen tijdens een interview

Onze expert Marian geeft vijf tips om iemand op z’n gemak te stellen in een interview!

Tip 1

Toon interesse in de persoon die je interviewt. Beperk je niet alleen tot de onderwerpen die je wilt bespreken voor het onderzoek. Zo stel je iemand op zijn of haar gemak en geef je een veilig gevoel. 

Tip 2

Voer een echt gesprek. Werk geen vragenlijst af. Zo voelt iemand dat er echt naar hem of haar wordt geluisterd 

Tip 3

Probeer echt te begrijpen wat er bij iemand speelt door goed te luisteren, samen te vatten en door te vragen. Dit maakt het gesprek leuker en geeft meer inzichten voor het onderzoek dat je doet.  

Tip 4

Stel ook de ongemakkelijke vragen. Als interviewer stel je je soms terughoudend op. Je slaat misschien zelfs vragen over, omdat je je bezwaard voelt om zulke persoonlijke, moeilijke en soms pijnlijke vragen te stellen. Dat is vaak niet nodig; mensen zijn meestal opener dan je denkt of zijn zelfs opgelucht om het erover te hebben 

Tip 5

Blijf neutraal. Toon empathie, maar blijf neutraal. Je wilt iemand immers niet beïnvloeden of sturen met jouw reactie op haar/zijn verhaal.  

Op deze manier hopen we niet alleen waardevolle inzichten voor ons onderzoek te verkrijgen, maar vooral een respectvolle en betekenisvolle bijdrage te leveren aan de verhalen van de mensen waarmee we in contact komen. 

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Marian Broere.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.