Niet alleen hoog-over, maar ook hands-on
Dat veel kinderen in een omgeving van geclusterde problemen opgroeien, raakt Abbringh. Hij groeide zelf ook op in een omgeving waar ze het niet ruim hadden. Veel van zijn jeugdherinneringen zijn getekend door de moeizame scheiding van zijn ouders en zijn moeder moest het met weinig doen: ruimte voor Sinterklaascadeautjes was er soms niet. Dat hij zelf uiteindelijk een bedrijf heeft opgericht met als missie armoede te bestrijden had hij in eerste instantie niet bewust bedacht. Pas later werd hem duidelijk “dat ik er toch onbewust mee bezig was, vanuit hoe ik naar de wereld kijk.”
Eén van de eerste gezinnen met financiële problemen die Dick-Jan zelf sprak was dat van een taxichauffeur wiens bedrijf failliet was gegaan. “Ze zaten helemaal vast, ze durfden er thuis niet eens over te praten met hun eigen kinderen. Het was zo emotioneel en zo moeilijk om toe te geven aan de buitenwereld dat ze problemen hadden. Dat kwam bij mij wel heel erg hard binnen. En ik herkende daar ook wel dingen van.“ Dick-Jan zag de invloed die de bank had in het wel of niet escaleren van de situatie voor dit gezin en wist: dit is iets waar ik iets kan betekenen. “Al zouden we maar één gezin helpen, dat was al heel mooi.”
Uiteindelijk bleef het niet bij één gezin en zet Dick-Jan zich samen met zijn medewerkers in voor betere bestaanszekerheid, betere vangnetten en meer gelijke kansen voor grote groepen burgers. “Er zijn echt heel veel mensen die nu niet goed weten hoe ze het einde van de maand moeten halen.” Soms mist hij bij bedrijven en overheden de verbeeldingskracht en de kunst om écht te verbinden. “Echt luisteren, met mensen praten en dan tot passende oplossingen komen, eigenlijk is het heel eenvoudig.”