Op donderdag 20 april presenteerde onderzoeker Frank van Jeveren van Purpose de resultaten van een metastudie op basis van 4 grote onderzoeken, gefinancierd door SchoudersEronder NVVK en een tiental grote gemeenten. In totaal is de data van zo’n 800 hulpvragers en tientallen hulpverleners gecombineerd om een beeld te krijgen. De uitkomsten zijn gevisualiseerd in deze publieksrapportage.
Om te komen tot deze uitkomsten heeft Purpose jarenlang onderzoek gedaan naar de effecten van beleving van klanten op de effectiviteit en uitkomsten van schuldhulpverlening. Het is gebleken dat nog steeds te weinig mensen hun weg weten te vinden naar schuldhulpverlening. Bovendien vallen veel mensen uit aan het begin en tijdens het traject. Een flexibeler en beter passende hulpverlening zou helpen. De onderzoeken zijn hieronder geordend in 4 fasen:
Fase 1 (2019)
Onderzoek voor SchoudersEronder toont dat beleving cruciaal is
In een onderzoek naar het stabilisatietraject onder hulpvragers en hulpverleners van 6 gemeenten bleek dat beleving een centrale rol speelt in aanmelding en uitval van cliënten van schuldhulpverlening. Stress, angst en schaamte bepalen het succes veel meer dan eerder gedacht.