#Nieuws

Meetbaar en merkbaar onderzoek op het NVVK Voorjaarscongres

12-04-2022

Vanochtend is het ‘meetbaar en merkbaar’ onderzoek door hulpvragers en hulpverleners aangeboden aan koningin Maxima op het NVVK voorjaarscongres. Een mooi gebaar, omdat dit de mensen zijn waar het onderzoek om draait!

De vraag die in dit onderzoek centraal stond was wat de meetbare én merkbare waarde is van financiële hulpverlening. Het onderzoek bestond uit 2 delen:

 

Meetbaar – In het onderzoek naar de meetbare waarde van financiële hulpverlening hebben we een dossier-analyse gedaan van hulpvragers in drie verschillende fases van financiële hulpverlening (begin, halverwege en einde). Het ging daarbij om in totaal zo’n 800 dossiers, waarbij we hebben gekeken naar de vooruitgang op verschillende leefgebieden. Uit het onderzoek blijkt dat hulpvragers op vrijwel alle leefgebieden verbeteringen laten zien. Op basis van deze uitkomst hebben we een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) gemaakt voor financiële hulpverlening als totaal. Dit levert de maatschappij tot wel 2 euro op!

Merkbaar – Niet alle opbrengsten van financiële hulpverlening zijn te vangen in harde data. We hebben daarom de methode ‘participatieve video’ gebruikt om vanuit verschillende perspectieven de merkbare waarde van financiële hulpverlening in beeld te brengen. Hulpverleners, hulpvragers en schuldeisers treden in dit onderzoek zelf op als (mede-)onderzoekers. Op basis van de hoofdvraag ‘Wat is voor jou de waarde van financiële hulpverlening?’ hebben ze hun eigen onderzoeksplan opgesteld, dat ze onder begeleiding van een coach ook zelf hebben uitgevoerd en op video hebben vastgelegd. Zo krijgen we letterlijk een kijkje in het leven van de mensen die dagelijks met financiële hulpverlening te maken hebben. Het resultaat is een documentaire die op 15 september in première gaat op het NVVK najaarscongres. Tipje van de sluier: de film laat zien dat de hulpverlener aan tafel van onschatbare waarde is voor de hulpvrager. Iets wat nu in volle omvang duidelijk wordt!

Nieuwsgierig naar de documentaire? Bekijk hier de trailer.

We hebben intensief samengewerkt met verschillende partijen om dit onderzoek mogelijk te maken. We zijn blij met de meer dan goede samenwerking met onze partners in dit onderzoek:

  • De NVVK is onze opdrachtgever voor het onderzoek
  • Nationale-Nederlanden heeft het project financieel mogelijk gemaakt
  • Roeland van Geuns van de Hogeschool van Amsterdam heeft het meetbaar onderzoek methodisch begeleid
  • Living Image heeft de productie en begeleiding verzorgd van de documentaire in samenwerking met EyeOpenerWorks
  • Alle uitvoeringspartners, partners en schuldeisers die een bijdrage hebben geleverd aan het meetbaar onderzoek
  • En zeer belangrijk: de hulpverleners, hulpvragers en schuldeisers die samen de documentaire hebben gemaakt
Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Purpose.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.