#Blogs

Purpose ging naar The Next Web Conference

04-06-2018

Kim Jochemsen, Thijs Bodmer

Vorige week vond de grootste tech conferentie van Europa plaats in Amsterdam: The Next Web Conference. Op een conferentie waar het vooral om technologie draait, ligt tech push zonder bezieling op de loer. Maar de verschuiving naar maatschappelijke waardecreatie die wij bij Purpose al langer zien, zagen we gelukkig ook terug op The Next Web Conference. Naast een hoop Engelse hype-termen, robots en celebrities (will.i.am!) was hier ook plaats voor purposevolle innovatie.

Tech conferentie? Tech festival!

The Next Web (TNW) is geen doorsnee conferentie. Dat merkte ik meteen bij aankomst al, toen ik mijn ticket inwisselde voor een kleurrijk festivalbandje en, eenmaal op het terrein, direct tegen de foodtrucks en Dixies opliep. Dit tech festival trekt jaarlijks zo’n 12.500 bezoekers van over de hele wereld. Met meer dan 300 sprekers van grote bedrijven én startups is het een divers festival.

Is dit nou waardecreatie?

De meeste gigs werden gehouden door bekwame sprekers, vaak grote namen in de industrie en leiders van prominente tech bedrijven (Microsoft, WeTransfer, Vimeo). Stuk voor stuk waren dat gelikte, meeslepende verhalen. Zo ook die van David Rose (Vision Technology), die liet zien hoe de toevoeging van camera’s en sensoren aan ogenschijnlijk simpele producten waardevermeerderend kan zijn. Eén van de voorbeelden die hij gaf was June; een connected oven die je vanaf je smartphone kunt bedienen. Die waardevermeerdering is terug te zien in het prijskaartje… De basisvariant van June is verkrijgbaar voor $1.495,-. En zo waren er meer voorbeelden. De jubelende sfeer die op het festival hing begon een beetje te wringen, want… welke waarde wordt er gecreëerd met innovaties als June? Welke probleem lost een connected oven op? Wie wordt hier nu eigenlijk écht beter van?

Tech met een purpose

Dit gevoel hield aan totdat ik terechtkwam in de Gashouder, waar Kodi Foster (Viacom) en Sashka Rothchild (Stnby) vertelden over hun gezamenlijk project Listen. Vanaf dat moment werd TNW écht interessant: dit ging namelijk over tech met een purpose.

 

Sashka begon met een persoonlijk verhaal. Ze verloor haar moeder op jonge leeftijd. Haar verdriet en eenzaamheid uit die periode gebruikte zij als inspiratie voor de ontwikkeling van Stndby: een app voor persoonlijke support, met behulp van een ai-powered chatbot.

Samen met Kodi heeft ze de app nu doorontwikkeld voor het bestrijden van drugs- en drankmisbruik in de Verenigde Staten. Zo creëerden ze een support-systeem dat (ex-)verslaafden mentale support biedt op moeilijke momenten en hen koppelt aan de juiste hulp (NA meetings, klinieken). De app maakt gebruik van sentiment-analyse, waardoor hij de persoonlijkheid van de gebruiker leert kennen en leert hoe effectief met hem of haar te communiceren. Daarnaast kan de app gedrag voorspellen en positief beïnvloeden.

Tech voor verbetering van financiële, fysieke en mentale gezondheid

Ook in het bevorderen van financiële, fysieke en mentale gezondheid zien we een groeiende rol voor technologie. Verschillende start-ups pitchten op TNW innovatieve oplossingen voor de problemen die in deze domeinen spelen. Zo stimuleert Intendu cognitieve therapie voor mensen met een hersenbeschadiging. Dit doen ze met behulp van gamification technieken die aangepast zijn aan de individuele behoeften van elke gebruiker. Braibook is de eerste e-reader voor blinden en slechtzienden. Het apparaatje vertaalt een digitaal boek of document meteen in braille.

Niet op TNW, maar wel relevant: binnen Bijzonder Beheer zien we bijvoorbeeld de opkomst van data-analyse, artificial intelligence en machine learning bij het bepalen van behandelstrategieën, het maken van prognoses en het vinden van passende oplossingen voor klanten met een betalingsachterstand op de hypotheek. Technologie versnelt in deze branche het proces en maakt het mogelijk maatwerk te leveren, waardoor schulden niet nóg verder oplopen en klanten zo snel mogelijk duurzaam kunnen herstellen.

 

Wat beklijft zijn deze voorbeelden van innovatie, waarin technologie echt toegevoegde waarde biedt. Wat mij betreft ligt hier de toekomst. We moeten technologie inzetten om maatschappelijke vraagstukken op te lossen en échte problemen aan te pakken. Want…waar zijn we anders mee bezig?

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met Purpose.

Contact

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.