#Nieuws

De Sociaal Incasso Toolbox: innoveren doe je niet alleen!

19-11-2024

Onze proeftuinpartners aan het woord

De beste oplossingen ontstaan meestal niet in een eurekamoment van een enkeling achter een computer, maar in co-creatie. Onze Sociaal Incasso Toolbox kreeg tijdens de Credit Expo 2024 het ‘SRCM Duurzaam Credit Management Accent’. Daar zijn we best trots op, maar we ontwikkelen de SI-Toolbox niet alleen! Ook bij deze innovatie staat samenwerking centraal.

In een proeftuin-opzet heeft Purpose met partners en experts samen gewerkt aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe tools om de transitie naar sociaal incasseren te stimuleren. We geven graag onze proeftuinpartners het woord: over het belang van sociaal incasseren voor hun organisatie en hoe de SI-Toolbox hen hierbij helpt.

Het is een bloemlezing uit vier interviews met Eneco, Evides, VGZ en a.s.r./Aegon die we eerder publiceerden.

Robbertjan Boerke (Eneco):Als we vooruit willen als maatschappij, dan moeten we gezamenlijk de overstap maken van klassiek naar sociaal incasseren. (…) Dit initiatief brengt partijen samen om zo gezamenlijk vraagstukken rondom sociaal incasseren aan te vliegen en op te lossen. (…) We hadden helaas nooit een tool om de maatschappelijke impact meetbaar te maken. Dat is nou precies wat deze rekentool (Impact Calculator) doet.“

Lees het hele interview met Robbertjan

Thijs Bierens en Charlotte de Jong (Evides Waterbedrijf): “Als er één partij in de keten zit die de visie niet deelt heb je al een probleem. Het valt of staat met samenwerkingen. Dat is dan ook een reden voor ons om mee te doen met de Sociaal Incasso Toolbox en SI-professionals. Om anderen te enthousiasmeren, uit te dagen en te inspireren. (…) Het is ook gewoon leuk om van elkaar te leren. Te zien dat die gezamenlijke drive om het te verbeteren voor klanten zo sterk is. Met het ontwikkelen van de tools willen wij bovendien laten zien dat het werkt als je hiermee aan de slag gaat.”

Lees het hele interview met Thijs en Charlotte

Arjan Knegt (Coöperatie VGZ): “Minder betalingsachterstanden levert de maatschappij zoveel voordelen op, denk bijvoorbeeld aan: minder zorgkosten, meer arbeidsuren en minder mensen die de gang naar de rechtbank maken. (…) Met de Impact Calculator meten we de impact die ons incassobeleid heeft voor onze leden en zien we ook de maatschappelijke impact zoals arbeidsverzuim. De tool maakt inzichtelijk aan welke knoppen we kunnen draaien, met behoud van ons incassoresultaat.”

Lees het hele interview met Arjan

Diana Arp (a.s.r./Aegon): “Iemand kan dan wel deze maand zijn energie betalen, maar laat de hypotheek dan weer liggen. Ondertussen stapelen de kosten zich op en wordt de achterstand steeds groter. Alles grijpt eigenlijk in elkaar en dat maakt dat je breder wilt kijken dan je eigen straatje. (…) Wij vinden het belangrijk dat je kijkt naar een cliënt met schulden als een maatschappelijk probleem. Die achterstallige betaling is zoveel meer dan alleen het probleem van jouw bedrijf. Daarom wil ik ook het liefst dat zoveel mogelijk partijen uit de markt meedoen.”

Lees het hele interview met Diana

Diana Arp

Nieuwe tools maken de maatschappelijke impact van sociaal incasseren zichtbaar

Incasso wordt traditioneel vaak gezien als een kostenpost, waarbij ‘de vervuiler betaalt’. Sociaal incasseren is juist een investering, in de financiële gezondheid van klanten en in de maatschappelijke waarde van de organisatie. De nieuwste tools in de Toolbox (Impact Calculator en Footprint) maken die waarde van incasso (in euro’s) zichtbaar en maken het mogelijk om het een plek te geven in je CSRD-reporting. Hiermee komt sociaal incasseren hoger op de C-level agenda te staan, wat natuurlijk helpt om er prioriteit aan te (blijven) geven. Andere tools, zoals de Meetlat en de community SI-professionals, zijn waardevol om de praktische transitie op de werkvloer en de vernieuwing van het incassoproces zelf te ondersteunen.

Nieuwsgierig geworden naar de Toolbox? Meer info vind je hier!

De Sociaal Incasso Toolbox werd mede mogelijk gemaakt door Goldschmeding Foundation.

Wij geloven in gelijke kansen voor iedereen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Ook al wonen we in een welvarend land, we zien maatschappelijke uitdagingen. Daar willen we oplossingen voor bieden.

Anders denken.
Anders doen.